Raid en Turguie Norev 2012 turuna 225 klasik otomobille çıkan merkezi Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan klasik Citroen sevenler kulübü üyesi Fransızlar, Kapadokya’ya geldi. Alain Rissel önderliğinde kurulan kulüp, her yıl bir ülkeye raid denilen yarı gezi yarı ralli türünde organizasyon düzenliyor. Bu yılki organizasyon Aisa Turizmin girişimleri ile Türkiye’ye alındı.

Fransa’dan yola çıkan klasik Citroen’ler Yunanistan üzerinden 02 Mayıs’ta Edirne’nin İpsala sınır kapısından Türkiye’ye giriş yaptı, sırasıyla İstanbul, Şile, Eskişehir ve Konya’dan sonra Kapadokya’ya geldi. Nevşehir merkez ilçeye bağlı turistik beldeler Uçhisar, Göreme, Zelve, Paşabağlar ve Ürgüp’te tur atan otomobiller, yöre halkının da ilgisini çekti.

Organizasyonu üstlenen Aisa Turizm sahibi Süha Durmuş, bir yıllık bir çalışma sonrasında organizasyonu Türkiye’ye alabildiklerini söyledi. Türkiye turunun yaklaşık 15 gün süreceğini kaydeden Durmuş, klasik Citroen’lerle yapılan turun yabancı basın mensupları tarafından da takip edildiğini belirterek, bunun Türkiye’nin Fransa’da tanıtımı ve yanlış algıların yok edilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi. Kulübün direktörü Alain Rissel ise klasik araba tutkusunun bir yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Rissel, üyelerinin her birini normal yaşamlarında yeni modellerde arabalar kullandığını belirtti. Rissel, "Herkesin farklı işleri ve yaşama biçimleri var. Ancak ortak yanları klasik araba tutkularıdır. Dönemlerinde belirli özelliklere sahip, artık trafikte kullanılmayan, klasikleşmiş araçlara ilgi duyan, bunları korumak ve tekrar çalışır hale getirmek için uğraşan insanlarla dünya ülkelerini geziyoruz. Gittiğimiz yerlerde sadece asfalt yollarda değil köylerde, patikalarda da geziyoruz. İnsanlarla oturup çay içiyoruz. Farklı kültürleri tanıma olanağı da buluyoruz" dedi.

Türkiye turu kapsamında Kapadokya’dan bugün ayrılacak olan grup, Karaman, Alanya, Afyon, Denizli- Pamukkale, Kuşadası, Ayvalık ve Çanakkale’yi de gezdikten sonra Türkiye’den ayrılacak.



AK(OE/BT)