Akdeniz'in 250 metre derinliğinden 80 kilometre uzunluğundaki borularla KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme suyunu taşıyacak projenin Türkiye ayağındaki Alaköprü Barajı derivasyon tüneline su yönlendirilmesi nedeniyle kent yöneticileri ve DSİ yetkililerinin katıldığı tören düzenlendi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Azkaldı, Alaköprü Barajı ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını belirtti. Genel Müdür Azkaldı, şöyle dedi:

"75 milyon metreküp su Akdeniz'e döşenecek boru vasıtası ile KKTC tarafında Girne yakınlarına inşa edilecek Geçitköy Barajı'na aktarılarak adaya ulaştırılacak. Alaköprü Barajı eteklerine kurulacak hidro elektrik santralinde de yılda 111,27 GWh elektrik üretilecek. Anamur kısmına yapılacak olan kapalı devre sulama suyu sistemi ile de 3 bin 200 hektarlık tarım alanının sulanacak."

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile Alaköprü Barajı ve deniz yüzeyinin 250 altından geçecek 80 kilometre uzunluğundaki boru hattının Türk mühendislerinin prestif projesi olduğunu kaydetti. Güzeloğlu, 1 milyar dolarlık projenin hem KKTC'den Türkiye'ye bir bağ, hem de 3 bin 200 hektarlık tarım arazisinin sulamaya alınmasıyla Anamur ekonomisine büyük katkı sağlayacağını bildirdi. Güzeloğlu, "Projenin 12 Aralık 2014 tarihinde tamamlanmasının planlanması yapılıyordu. Ancak Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın taahhüdü ile 7 Mart 2014 günü saat 14:00'te açılışını yapacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 4 iş makinesi ile Dragon Çayı'nın önü kapatıldı, su tünele akmaya başladı. Suyun geçişi havai fişekler atılarak kutlandı.



MÜ(ME/İD)