Yalova gezisini sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Yalova Üniversitesi’nde düzenlenen programda öğrencilere Kıbrıs’a Türkiye’den deniz altından borularla su götürecek olan 'Asrın Projesi'ni anlattı.

Projenin 2014 yılında tamamlanacağını belirten Amcaoğlu, "Biz Türkiye’yi hep anavatan olarak bildik. Bu böyle devam edecek ve gelişecek. Bugüne kadar bizimle ekmeğini paylaşan anavatanımız şimdide suyunu paylaşma noktasına geldi. O nedenle başta Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu proje sadece KKTC’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir proje" dedi.

KKTC'NİN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Bugüne kadar hiç kullanılmamış bir teknikle denizin altından borularla Manavgat’tan KKTC’ye su taşınmasının planlandığını kaydeden Bakan Amcaoğlu, "2011 yılında Türkiye’de çalışmaları başlatılan bu temel atma töreni en üst düzeyde devlet yetkililerinin katılımı ile gerçekleşmişti. Alaköprü’de atılan bu temel bundan 1 ay önce de KKTC’de Geçitköy Barajı’nın temel atma töreni ile artık geriye dönüşü olmayan bir projeye dönüşmüştür. Bu proje ile KKTC’nin içme kullanma suyu ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Bu proje aslında Anavatan'ın Yavru Vatan'ına belki de bugüne kadar vermiş olduğu armağanların en büyüğü ve en anlamlısı olacak" diye konuştu.

HALK ÖZLEM İÇİNDE

Proje ile KKTC'de üretimin de artacağını söyleyen Bakan Amcaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu proje gerçekten KKTC’ye hayat verecek, yaşam standardını yükseltecek, üretimi arttıracak, turizmi geliştirecek. Kıbrıs Türk insanı bu fırsatı çok iyi değerlendirecek, çok iyi algılayacak. Ve inanıyorum ki Türkiye’nin yanında kendini geliştiren ikinci bir Türk Cumhuriyeti olacaktır. KKTC’de yıllardır çeşmelerimizden içilebilir su akışı olmadığı için halkımızın bu konuda büyük bir özlem içerisinde olduğunu biliyoruz."

SU YOKSA PARANIN ÖNEMİ YOK

Su olmadığı zaman paranın bir anlam da ifade etmediğine dikkat çeken Bakan Amcaoğlu, "İsterse kasamızda trilyonlarca lira olsun eğer su yoksa paranın hiçbir anlam ifade etmediğini çok rahatlıkla görebilirsiniz. Biz bunun sıkıntısını yaşadık. Dolayısıyla suyun bizim için ne mana ifade ettiğini çok iyi bilenlerdeniz. Damlasına kadar en iyi şekilde kullanılması için ciddi bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Program sonunda Bakan Amcaoğlu’na günün anısına plaket verildi.



SG(FK/CK)