Merkeze 20 kilometre uzaklıkta Murat Nehri'nin kıyısındaki Şenova Köyü'ne gelen genç kızlar, şeker pancarı tarlalarında çalışıyor. Günlüğü 25 ila 30 liraya çapa yapan kızlar, 12 saat güneş altında çalışıyor. Kimi ilköğretimi kimi liseyi çeşitli nedenlerle yarıda bırakan kızlar tek isteklerinin yarım kalan eğitimlerini tamamlamak.

Tarlada çapa yapan kızlardan 14 yaşındaki Mahiyet Akın, aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını söyledi. Babasının yaşlı olduğu için çalışamadığını belirten 16 yaşındaki Birgül Akıncı, "Lise birinci sınıftan ayrıldım. 9 kardeşim var. Aileme bakmak zorundayım. Gerçekten güneş altında çapa yapmak çok zor" diye konuştu.

Kırköy Beldesi’nde oturan Aslı Erkan ise yatılı ilköğretim okulunu son sınıfta bıraktığını, her sabah servisle 10 kilometre uzaklıktaki pancar tarlasına gelip çapa yaptığını söyledi. Erkan, "Aldığım parayı aileme veriyorum. Okul günlerini çok özledim. Tarlada çalışmanın bana hiçbir şey kazandırmayacağını çok iyi biliyorum, yarım kalan eğitimimi tamamlamak istiyorum" dedi.



MA(KS/ESM)