Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Tüm Bel-Sen ile 843 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladı. İlk yıl yüzde 8, ikinci yıl yüzde 5 zam içeren sözleşmede, kız çocuğunu okutmayan çalışanın erkek çocuğuna ödenen eğitim yardımının kesileceği, eşine şiddet uygulayan çalışanın maaşının yarısının eşe verileceği, çalışanların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 21 Mart nevruz ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nü idari tatil sayılacağı maddeler yeraldı. Toplu iş sözleşmesini imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisini hiçbir zaman işveren olarak görmediğini, mesai arkadaşları ile birlikte Diyarbakır halkının hizmetçileri olduğunu belirterek, "Hukukumuz mesai arkadaşlığı hukukudur" dedi.

DİYARBAKIR'DA İŞÇİ SINIFI YOK, İŞSİZ SINIFI VAR

Diyarbakır'da işçi sınıfı değil işsizlik sınıfı bulunduğunu dile getiren Baydemir, "Hepimiz bu kentin oksijenini teneffüs ediyoruz. Maalesef bir realitemiz var. Diyarbakır’ımızda sınıf olarak işçi sınıfımız yok işsiz sınıfımız var. Büyük bir yoksulluk, büyük bir yoksunluk var. Neredeyse emekçi olmak bu kentte bir şans haline dönüştürülmüş durumdadır. Bu realiteyi her zaman göz önünde bulundurmamız gerekiyor" dedi.

Herkese eşit ücret politikası uygulamaya çalıştıklarını kaydeden Baydemir, "Fırsat oldu bu yıl o makası daralttık. İnşallah bundan sonraki zaman dilimleri içerisinde çok daha iyi sözleşmelerin oluşmasına katkı sunacağız" dedi.

Baydemir, belediye başkanlığı döneminin sonuna kadar tüm çalışanların içerideki alacağının ödeneceği belirterek, "Diyarbakır halkına hizmet etmek bir onurdur. Gelin çok daha büyük hizmetler için yüreğimizi bir yapalım, çabamızı daha da büyütelim ve bu halka, bu kente layık olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşayalım" dedi.

Diyarbakır’da bir ilk yaşandığını ifade eden Baydemir, işçi, memur, sözleşmeli ve hizmet alımı tüm çalışanların sendikalarının aynı çatı altında birlikte mücadele ettiğini belirterek, "Bu da Türkiye’de bir ilktir. Hayırlı olsun, umut ediyorum ki bu dalga özellikle de Türkiye’nin batı yakasına yayılır" diye konuştu.



RY(GG/SS) (FOTOGRAFLI)