Banaz'da ticaretle uğraşan 2 kız, 2 erkek çocuk sahibi Abdullah İnce'nin büyük kızı Fatma İnce, bir bağışıklık sistemi hastalığı olan 'Lupus' nedeniyle 7 yıl önce böbreklerinden rahatsızlandı. İlaçla tedavi yetmez hale gelince 3 yıl önce makineli yaşamla tanışan Fatma İnce için ailesi seferber oldu, tedavi şansı aramaya başladı. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvurup bağış listesine adını yazdıran Fatma İnce'ye beklenen bağış organ müjdesi bir türlü gelmezken, ailesi canlı donör olabilmek için sıraya girdi. Anne Safiye İnce'nin böbreklerinde taş olması nedeniyle donörlüğü kabul edilmedi. Kardeşlerin de kan ve yaş durumları verici olmalarını engelledi. O dönemde hastanede Fatma İnce'ye sadece 0 ve A rh pozitif kan grubunda olan yakınlarının verici olabileceği söylendi. Abdullah İnce'nin kan grubu A rh negatif olunca, babanın adaylığı gündeme bile gelmeden düştü. İnce ailesi donörü kalmayan Fatma'nın çaresizliğine, üzüntüsüne ortak olurken üç yıl geçti.

YAKINLARINDAN BÖBREK UMUDU YARIM KALDI 

Kulakları telefonda kadavradan bağış müjdesi beklenirken, talihsiz Fatma da diyalizli yaşamını umutla sürdürdü. Kızının makineye mahkum yaşamasını bir türlü kabul edemeyen, için için üzülen baba İnce, bir yakınlarının Fatma'ya bir böbreğini bağışlama kararıyla büyük sevinç yaşadı. İnce ailesi soluğu İzmir Kent Hastanesi'nde aldı. Ancak İnce ailesi, gönüllü yakınlarından böbrek alınamayacağının ortaya çıkmasıyla kahrolurken, baba İnce'nin donör olabileceğinin söylenmesi umutları yeşertti.

Nitekim yapılan tetkikler sonucunda baba İnce'nin uygun donör olduğuna karar verildi. Baba ince ile kızı Fatma, Opr. Dr. H. Işık Özgü, Doç. Dr. Ömer Öge, Nefrolog Uzm. Dr. Serkan Yıldız ve Böbrek Nakli Koordinatör Hemşiresi Havva Kara'dan oluşan ekip tarafından ameliyata alındı. Baba İnce'den alınan böbrek, kızı Fatma'ya başarıyla nakledilirken, Opr. Dr. Özgü, "Hastalarımızın sağlık durumu çok iyi" dedi.

BOŞ YERE ÜÇ YIL DİYALİZE GİRDİ

Yoğun bakımdan çıkan baba-kız servisteki odalarına alınırken, Abdullah İnce sitemini şöyle dile getirdi:

"Ankara'da bir yanlış bilgi verilmesi kızımın üç yılını diyalizle geçirmesine neden oldu. Oysa ben kızım diyalize hiç başlamadan böbreğimi verirdim. Kent Hastanesi'nde başvurduğumuzda benim verici olabileceğim ortaya çıktı. Çok şükür kızım makineden kurtuldu. Ama binlerce böbrek hastası organ bekliyor. Kadavradan bağış çok nadir çıkıyor."

Babasından nakledilen böbrekle yeni bir yaşama başlayan Fatma İnce de, "Ankara'da edildiğimiz bilgiler yüzünden babamın bana böbreğini veremeyeceğini biliyordum. Babamın donörlüğü sürpriz oldu, çok sevinçliyim. Babama çok teşekkür ediyorum" dedi.



DHA(AÖ/COŞ)