Bolu'nun Karacasu Beldesi'nde bulunan Gazelle Otel'deki bölge toplantısına Ahmet Lütfi Akar, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Kızılay Genel Sekreteri Ömer Taşlı, Kızılay yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları katıldı. Kızılay ile Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı arasında yapılan işbirliği protokolüne ilişkin taslağı açıklayan Akar, "Kızılay'ın, AFAD ile birlikte afetlerde neler yapabileceğine ilişkin yeni bir çalışma yapıyoruz. Şu an taslak bir metin halinde. Afetlerde, AFAD'ın liderliğinde Kızılay'ın rollerini belirledik. Sektörel bazda Kızılay'ın acil barınmada, acil yemekte tüm lojistiğin Kızılay tarafından yerine getirilmesi ve Türkiye'deki çadır rezervlerimizin 50 binden 100 bine çıkarılması ve bunların ülkemizin afet olabilecek bölgelerinde konuşlandırılması gibi maddeler var. Kızılay ve AFAD depolarının birlikte kullanılması ve Kızılay'ın lojistik açıdan yönetimine bırakılması gibi konuları içeriyor. Yapısal ve önemli bir değişiklik yapıldı. İlk kez devletle Kızılay'ın işbirliğini yapmasını öngören bir anlayış" dedi.

SOMALİ İÇİN 100 MİLYON LİRA

Somali'de bulunan 2 bin 500 çadırdan oluşan çadır kentin haricinde ülkeye kalıcı tesisler yapmak için Haziran ayında 77 iş makinesiyle ülkeye gireceklerini söyleyen Akar, "Türk Kızılayı'nın çadır kentlerinde 15 bin Somalili vatandaş yaşıyor. Somali'de kalıcı tesisler yapmayı planlıyoruz. Türk Vakfı sayesinde sağlık meslek lisesi, Türk hamamı, Türk çeşmesi gibi üniteler kurulacak. Yapılacak araziler hazır. En önemlisi ise Mogadişu'da bir kentsel yönetim öngörüyoruz. Somali devleti ile bu çerçevede bir anlaşmaya vardık ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çözüm ortaklığına gittik. Finansmanı Türk Kızılay'ının bağışcılarından almış olduğu güçle, teknik tarafı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan bir kentsel dönüşüm programını orada yürürlüğe koyuyoruz. Haziran ayında 77 ağır iş makinesiyle Mogadişu'ya gireceğiz. Yıllardır kaldırılamayan molozların ve yıkılamayan binaların rehabilatasyonunu sağlayacağız. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü gibi bir müdürlük tahsis ederek onları Somali halkına bırakıp geri döneceğiz. Somali'de harcanmak üzere 100 milyon liralık bir bütçe ayırdık. Bu bütçenin tamamını Somali için harcayacağız. Mogadişu'yu en baştan inşa edeceğiz" diye konuştu

GAZZE'DE ZEYTİN BAHÇELERİ CANLANACAK

İsrail'in Gazze'yi vurduğu zamanda yok edilen zeytin fidanlarının yeniden dikileceğini ifade eden Akar, "Türk Kızılayı olarak İsrail'in Gazze'yi bombalayıp içeri girdikleri zaman ezdikleri ve yok ettikleri zeytinlikleri en baştan yapacağız. Milyonlarca zeytin fidanını oraya aktarıyoruz. Zeytinlikleri oluşturmaya başladık. Önümüzdeki yıllarda tekrar zeytinlikler ürün vermeye ve Gazze ekonomisine hayat vermeye başlayacak" dedi.

ÇADIR REZERVİ 100 BİNE ÇIKARILIYOR

Son dönemlerde artan depremlerin ardından çadır rezervini iki katına çıkaracaklarını belirten Akar, şöyle konuştu:

"Van depreminin ardından sıfırlanmış olan çadırları yeniden imal edilmesi için çalışmalar devam ediyor. AFAD ile bu konuda bir anlaşmaya vardık. Artık çadır rezervimizi 50 bin değil, 100 bin olarak hedefliyoruz. Bu yıl sonuna kadar bu çadır rezervine ulaşacağız. Son günlerde bir deprem aktivitesi yaşıyoruz. Özellikle Batı bölgelerimizdeki bir tehlikeye karşı ekiplerimiz hazır ve alarm durumunda bekliyorlar. Türk Kızılayı'nın bütün lojistik depoları alarm durumunda. Eskiye oranla çadır dikim yerlerimiz dört kat hızla çalışıyor"


MY(MÇ/AK)