Kızılay Denizli Şubesi’ne 2011 yılında nakdi yardımda bulunan ve ilk yardım eğitimi verilmesini sağlayan firma temsilcilerine polisevinde düzenlenen törenle plaket verildi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve AK Parti Milletvekili Bilal Uçar’ın da katıldığı törende 60 kişi ve kurum temsilcisi teşekkür plaketi ile ödüllendirildi.

Törende konuşan Türk Kızılayı Genel başkanı Ahmet Lütfi Akar, Van Depremi’nde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir afet mücadelesi verdiklerini söyledi. Kızılay’a yapılan yardımların her zaman ihtiyaç sahiplerine ulaştığını söyleyen Akar, bu bağışlarla Van’da depremzedelere, Somali’de büyük bir iç savaşın ve kuraklığın pençesinde kendi yurdunda mülteci durumuna düşmüş olan ve ölümün eşiğindeki bebeklere, Pakistan’da sel felaketinden mağdur olan insanlara yardım eli uzattıklarını belirtti. Van Depremi’nden 1.5 milyon insanın etkilendiğini kaydederek, hükümet, sivil toplum örgütleri ve Kızılay’ın el ele verip muazzam bir başarıya imza attığını ifade eden Akar, "Van Depremi, milletimizin bir bütün olduğunu, asla parçalanmak istemediğini, birbirini bir kardeşten öte büyük bir sevgiyle kucakladığını herkese göstermiştir. Orada gerçekleri gördük. Orada üretilen yalanları gördük. Türk milletini, devletini bölmeye, parçalamaya çalışan insanların beyhude çabalarına şahit olduk. Ama devletin müşfik elinin ve Türk milletin merhamet eli olan Türk Kızılayı’nın orada yaptıkları karşısında, bugün bölücülük nutukları atanlar bile gelip teker teker teşekkür ettiler, elimizi sıktılar" dedi.

SOMALİ’DEKİ ÇALIŞMALAR

Somali’ye Türkiye vatandaşlarının 100 milyon lira nakdi bağışta bulunduğunu ifade eden Akar, "Vatandaşlarımızın bize Somali’ye harcanmak üzere emanet ettiği 100 milyon lirayla insanların yaralarına derman olmaya devam ediyoruz. Mezbaha, soğuk hava depoları yapıyoruz. Somali’de Türkiye Vakfı kuruyoruz. Bu vakıf sayesinde sağlık meslek lisesi inşa edeceğiz. İhtiyaçları karşılamak için bir çok projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

AIDS VİRÜSÜ

Akar, Kızılay’a bağışlanan kan yoluyla İstanbul’da AIDS virüsü bulaşması olayına da değindi. Akar, kuruma 10 yılda 4.5 milyon ünite kan bağışında bulunulduğunu belirterek, "Bağışta bulunan kişilere form doldurtuyoruz ve orada Afrika’ya gidip gitmediğini, erkek ise bir erkekle ilişkiye girip girmediğini yanıtlamasını istiyoruz. Bağışlanan kanların tahlillerini yapıyoruz. Ama bu olayda hastalığın 'pencere döneminde' kan bağışlanmış. Bu dönemde bağışlanan kanda AIDS virüsünü tespit eden bir teknoloji yok. Bizde 10 yılda böyle bir vaka yaşandı. Fransa’da bu sayı yılda 49’dur. Bağışçılarımızın kan verirken bu konulara dikkat etmesini istiyoruz" dedi.

Törende konuşan Vali Abdülkadir Demir de, Türk Kızılayı’nın son dönemde önemli bir noktaya geldiğini ve bunun da en büyük göstergesinin Van Depremi'nde ihtiyaçların doğru organizasyon ile bilinçli bir şekilde hızla karşılanması olduğunu belirtti. Vali Demir, Kızılay’a yardımda bulunan hayırseverleri tüm Denizlililer adına kutladı.



ONB(İÖ/CK)