PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Belge ve Fotoğraflarla Kazım Karabekir' konulu konferansa üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Salonda merdiven boşlukları dahil oturacak yer kalmadı. Kazım Karabekir Paşa Vakfı kurucularından da olan Timsal Karabekir Yıldıran, yaptığı sunumunda babası Kazım Karabekir Paşa’yı anlattı. Kurtuluş Savaşı ve sonrasında yaşananları Karabekir Paşa’nın arşivi ile kendi araştırmaları sonucu elde ettiği fotoğrafları konferansı izlemeye gelenlerle paylaşan Timsal Karabekir’in sözü zaman zaman alkışlarla kesildi.

SOYKIRIM TARTIŞMALARINI ANLAMSIZ BULDU

Timsal Karabekir, Türkiye’deki bazı müzelerde sergilenmekte olan ailesine ait fotoğrafları paylaşırken, Fransızlar'ın sözde Ermeni soykırımı iddialarını kendi meclislerine taşımalarını anlamsız bulduğunu ifade etti. Timsal Karabekir şöyle konuştu:

"Kazım Karabekir yaklaşık yüz yıl önce Ermeniler’in özellikle Doğu'da yaptığı zulümlerden bahsetmişti ve bunların belgelerini İstanbul'a yollayarak bu belgelerin saklanması gerektiğini belirtmişti. Ancak o belgeler o zamanın şartlarından dolayı ortadan kayboldu." 

Türkiye'de Türklere ait geçmişten kalan 189 toplu mezar olduğunu dile getiren Timsal Karabekir, buna karşın Ermenilere ait tek bir toplu mezar bulunmadığını kaydetti. Kazım Karabekir Paşa’ya, Trabzon’daki Ermeni Yetimleri Okulu tarafından verilen bir fotoğraftan bahseden Timsal Karabekir, bu fotoğrafın altında "Yetimler babası, kahraman Kazım Karabekir Paşa Hazretleri, Trabzon Ermeni Yetimleri 9 Eylül 1919" yazdığını belirterek,  "Siz bir milleti soykırım iddialarıyla suçlayacaksınız, sonra da onun hem de Doğu’da komutanlık yapmış bir paşasına, 'Ermeni yetimlerinin babası' diye yazı yazacaksınız. Olur mu hiç böyle bir şey? Doğu'da asıl mezalim Ermeniler tarafından Türklere yapıldı. Babam Kazım Karabekir Ermeniler’in yaptıklarıyla ilgili 'Allah hiçbir göze benim gördüklerimi göstermesin' sözünü söylemiş. O dönemde camilerde yakılan çocuk, kadın ve erkekler, kazıklara oturtulanlar bunun en canlı örneğidir."

Yaklaşık bir buçuk saat süren konferansın ardından öğrenciler, Timsal Karabekir ile fotoğraf çektirdi.

RÇ(İÖ/COŞ)