Hayrat Mahallesi’nde Çaykur’a ait bahçedeki kivi hasat etkinliğine Kurum Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kivili pastanın kesilmesi ve ikram edilmesinin ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile başlayan etkinlikte konuşan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yapılan ölçümler sonucunda yüzde 6.5 şeker oranına ulaşan kivilerin hasat olgunluğuna eriştiğini, bugün itibariyle de bölgede hasadın başladığını söyledi.

Artvin’in Sarp Köyü'nden Trabzon’a kadar 15 bin ton dolayında kivi rekoltesi beklediklerini ifade eden Paliç, şöyle konuştu:

"Bölgemizde yetişen kiviler damak tadına daha uygun ve kaliteli oluyor. Türkiye’de hep aynı kivi fidanı dikilmiş ancak iklim nedeniyle bizim kivimiz daha farklı bir tad veriyor. Diğer bölgelerde mekanik sulama tekniği kullanılırken bölgemizde ise doğal sulama yapıyoruz. Ülkemizde 70 bin ton dolayında kivi tüketimi var. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda 150 bin tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Daha fazla kivi üretebilirsek ihracat şansımızda doğar."

KİVİ BAHÇELERİ ÇAY BAHÇELERİNİN ÜZERİNE KURULU

Kivi bahçelerinin genellikle çay bahçelerinin üzerine kurulu olduğunu ifade eden Paliç, "Arazilerimizin tamamı çaya tahsisli olarak kayıt altına alınmıştır. Çay tarlaları üzerine kivi bahçeleri kurulduğu için bunlar kayıt altına alınamıyor. Bu nedenle kayıtlı bahçe sayımız düşük ancak kivi yetiştiriciliğinde Türkiye’de birinciyiz" dedi.

Etkinlik kadınların bahçede kivi hasadı yapması ile sürdü.



MK(TM/CK)