Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Adana'daki 80 bini bulan sığınmacının yanı sıra, iki ülke arasındaki tampon bölgede yerleşen yaklaşık 10 bin Suriyeli yeni yaşamlarına ayak uydurup, günlük hayatlarını sürdürmeye çalışırken, önümüzdeki süreçle ilgili kaygılarını da arttı. Sabah saatlerinde kamplardan çıkarak bulundukları il ve ilçe merkezlerine giden Suriyelilerden bazıları ise tarlalarda günü birlik işlerde çalışarak para kazanıyor. Bu ülkedeki maddi durumu iyi olanları yerleştiği kent merkezlerinde ise ev kiraları iki katına çıktı. Gaziantep'in özellikle yeni yerleşim merkezlerinde ev bulmak imkansız hale geldi.

Konteyner kent ve kamplarda kalanlar ise tanıtım kartlarıyla dışarı çıkıp alışveriş yaptıktan, gezdikten sonra barınma yerlerine geri dönüyor. Yaralı olarak Türkiye'ye getirilip tedavileri yapılanlar da kamplarda iyileşecekleri günleri bekliyor.

SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ

Suriyeliler şimdilik hayatlarından memnun olduğunu dile getirirken, ülkelerindeki kötü gidişatın yanı sıra, yaklaşan kış şartlarının endişesini taşıyor. Türkçe - Arapça tabelalarla donatılmış kamplarda şimdilik yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, "İnşallah yakın bir zamanda savaş biter, evlerimize döneriz. Gerçi savaş nedeniyle ev falan da kalmamış ama. Ayrıca, kış yaklaşıyor, geceleri artık soğuk olmaya başladı. Kış aylarında hava iyice soğuyunca koşullar bizler için çok daha zor olabilir" diye konuştu.