Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 651’nci kez yapılacak olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi ve son dört yılın Kırkpınar Ağası olan işadamı Seyfettin Selim’in yer aldığı yürüyüş korteji bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe Balkanlardan ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen gösteri grupları da eşlik etti. Renkli kıyafetleri ve ilginç kostümleriyle gösteri ekipleri dikkat çekti. Protokolün anıta çelenk koymasının ardından açılış törenleri 25 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti. Açılışa katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 651 yıldır yapılan güreşlerin en güzel şekilde sorunsuz geçmesini diledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise "Bu sene Kırkpınar ile birlikte beraber 4 festival yaptık. Klarnet, Kakava, Bando ve Ciger festivali, şu an da Kırkpınar festivalini yapıyoruz. Edirne’yi festivaller şehri ve çağdaş, modern, kültür şehri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer de, “Kırkpınar'ın adı, şanı Edirne’yi de ülkemizi de aştı. Uluslararası bir değer ve varlık olarak UNESCO tarafından da tescil edildi. Biz sadece yağlı güreş olarak kutlamıyorz. Bugün açılışını yaptığmız kültür ekinliği ve festival olarak kutluyoruz" diye konuştu.

DANSÇILAR AÇILIŞA RENK KATTI

Açılış konuşmalarının ardından Vali, belediye başkanı ve Kırkpınar ağasına, Davul-Zurna ekibi ise özel hazırlattıkları zurnayı hediye etti. Kırkpınar şenliklerine katılmak üzere Edirne’ye gelen Yunanistan, Bulgaristan, Osetya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macaristan’dan gelen dans ekipleri gösteri yaptı. Ekiplerin müzikli gösterileri ilgi gördü. Yürüyüş kortejine katılan davul ve zurnacılarda bir gösteri sundu.

SOKAK KÖPEĞİNİ SAHADAN ÇIKARTMAK ZOR OLDU

Etkinlik sırasında, gösteri ekiplerinin önüne oturan ve onları izleyen bir sokak köpeği ise herkesi şaşırtı. Köpek, gösterinin yapılacağı yerde durunca, görevliler köpeği çeşitli oyunlarla alandan uzaklaştırabildi.

1 HAFTADA TÜRKÇE ŞARKI ÇALIP SÖYLEDİLER

Gösterilerde ise en büyük ilgiyi Türkiye, Güney Kore, Tayvan, Honkok ve Rusya'dan öğrencilerden oluşan 8 kişilik ‘Müziğin Kardeşliği’ korosu gördü. Kırkpınar için Edirne’ye gelen öğrenciler 1 hafta içinde Türkçe öğrendiler ve çeşitli müzik enstürmanları eşliğinde Cem Karaca’nın ‘Resimdeki gözyaşları’ isimli şarkısını seslendirdi. Bu şarkıyı başarıyla seslendiren öğrenciler izleyicilerden alkış aldı.

KIRKPINAR BİR HAFTA SÜRECEK

2-8 Temmuz tarihleri arasında 651’incisi yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, ünlü sanatçıları da sevenleri ile buluşturacak. Güreşlerin yapıldığı Sarayiçi’nde ve Saraçlar Caddesi’nde düzenlenecek konserlerde Bülent Sertaş ve Baha sahne alacak. Güreşler, 8 Temmuz Pazar günü yapılacak final güreşiyle sona erecek.

FK,EÖ (LK/SSA)