Bayramiç'e 25 kilometre uzaklıktaki Koşuburnu Köylüleri, orman köyü olmaları ve tarıma elverişli arazileri bulunmayışı nedeniyle geçim kaynağı olarak farklı bir çözüm üretti. Yaklaşık 250 köylü, 20 kilometre uzaklıktaki Ezine İlçesi’nin Bahçeli Mevkisi’ndeki farklı büyüklüklerde arazi kiralayıp, bugüne kadar hiç yapmadıkları domates yetiştiriciliğine başladı. Tarlalara domates fideleri dikildi. Hasat dönemi geldiğinde kiralık topaklarda adeta bir rekora ve kaliteye imza atıldı.

Köylülerin kiraladığı toplam 3 bin dönümlük araziden her gün 50 kamyon domates toplanırken, sezonda toplam 30 bin ton domates üretimi gerçekleşti. Kalitesi yüksek domateslere toptancılar büyük ilgi gösterdi. Köylülerin kiralık topraklarda yetiştirip topladığı domatesler traktörlerle Koşuburnu Köyü meydanı ve futbol sahasına taşındıktan sonra toptancılara pazarlandı. Orman köyünde yaşayan vatandaşlar, kilosu 1 liraya kadar alıcı bulan domates üretimi sayesinde gelir düzeylerini yükselterek refaha kavuştu.

Koşuburnu köylülerinden Mehmet Özbek, “Kazdağları'nın bin pınarı ve bol oksijeni kiraladığımız topraklardaki üretime yansıdı. Havaların da güzel gitmesiyle birlikte tarlalardan rekor düzeyde ürün elde ettik. İyi para kazandık. Şimdi geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Çünkü orman köyü olmamız nedeniyle tarıma elverişli topraklara sahip değildik. Kiralık topraklarda tarım sayesinde para kazandık. Ayrıca ürettiğimiz domatesler İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki toptancı hallerinde aranır hale geldi” dedi.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise, "Koşuburnu Köylüleri adeta bir devrim yapmıştır. Kaderlerine razı olmayıp kiraladıkları topraklarda domates üretiminde bölgenin lideri oldular. Tarım alanında sağladıkları üretim ve katma değerle, oda olarak bizim de gururumuz oldular” dedi.



FD(İÖ/AAA)