Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van kent merkezinde 25 bina yıkıldı, binlerce konut ağır hasar gördü. Yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise üçte birlik bölümü neredeyse enkaz haline geldi. Yaklaşık 26 bin konut için yıkım kararı verilen Van ve Erciş'te, depremzedelerin geçici barınmalarını sağlamak amacıyla 34 ayrı bölgeye 30 bin konteyner yerleştirildi, bu konteynerlerde 170 bin kişi barındı.

KONUTLAR TESLİM EDİLDİ, KONTEYNERLER KALDIRILMAYA BAŞLANDI

Birinci depremden 39 gün sonra temelleri atılan 15 bin 341 konutun 23 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle kuraları çekilip hak sahiplerine tesilm edilmesinin ardından 34 ayrı noktaya kurulan konteynerler da yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı. Van ve Erciş merkezde kurulan binlerce konteyner, TIR'Lara yüklenerek Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın belirlediği yerlere gönderilmeye başlandı.

KONTEYNERLERİN BİR BÖLÜMÜ KALACAK

Van merkezi ile Erciş'teki konteynerlerin bir bölümü hak sahibi olmayan kiracıların kışı geçirmesi için kaldırılmadı. Yetkililer, konteynerlerin büyük bölümünün taşındığını ancak vatandaşların kış aylarında mağdur olmamaları için Van ve Erciş'te oluşturulacak birkaç merkezde bunların tutulucağını belirtti. En kısa zamanda tüm konteynerleri kaldırmayı hedeflediklerini belirten yetkililer, kiracılar için yapılacak konutların tesliminin ardından bunların da kaldırılacağını ifade ettiler.

Hak sahibi olamadıkları için halen konteynerlerda kalan vatandaşlar ise depremden sonra kiraların artığını AFAD'dan kendilerine de aynı şartlarda ev verilmesini beklediklerini ifade söylediler.