Akyıldız, Senoz Vadisi’nde hidroelektrik santral projelerine halkın muhalefetine karşı enerji şirketi yetkililerinin özel silahlı koruma tuttuğunu belirterek bölge halkının eli silahlı korumalardan tedirginlik duyduğunu ifade etti. Vatandaşların  korumalarla zaman zaman karşı karşıya geldiğini anlatan Akyıldız, şöyle konuştu:

“Bu korumalar daha önce şantiyede çalışan işçileri darp etmişti. Bu işçilerden Şaban Akçal önceki gün şantiye şefini ve korumasını ayağından vurarak kayıplara karıştı. Halk HES projelerine karşı hukuk yoluna başvurmuş ve daha önce üç defa yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Geçtiğimiz günlerde şirketin tekrar çalışmaları başlattığını  duyduk. Halka zorla dayatılan HES projelerinde bugün gelinen son nokta silahlı kavgalardır. Karadeniz’de en çok korkulan şey, ne yazık ki bugün artık yaşanır hale gelmiştir. Karadeniz isyan halindedir. Karadenizli HES projelerini istemiyor. Devletin kolluk kuvvetlerinden görülen baskıya bir de şirketin kolluk kuvvetlerinden görülen baskı eklenmiştir. Bu baskı ve şiddet er ya da geç patlak verecekti. Durum bu kadar aşikar iken devlet yetkilileri Karadeniz’deki HES projelerini 10 kat arttıracağını ilan edebilmektedir. Bu şiddet ve baskının da 10 kat arttırılacağı anlamına gelmektedir. Derhal ve acil önlemler alınmazsa yükselen bu isyan ve öfkenin arkası alınamayacak diye korkulmalıdır.”

MÜDÜR VE GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ VURUP KAÇTI

Çayeli İlçesi Çataldere Köyü’nde önceki gün meydana gelen olayda yapımı süren HES inşaatındaki işinden bir süre önce çıkartıldığı öğrenilen 34 yaşındaki Şaban Akçal, gittiği şantiye sahasında tartıştığı HES Proje Müdürü 55 yaşındaki Yüksel Karaman ile güvenlik görevlisi Hüseyin Köse’yi tabancayla ayaklarından vurduktan sonra kaçtı. Yaralılar,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, olaydan sonra kaçan Şaban Akçal’ın yakalaması için çalışmalar başlatıldı. 


MK (TM/AK)