Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan çevre kirliliği ile mücadele çalışmalarında son 1 yıl içinde 17 işletme kapatılırken 38 işletmeye 500 bin TL ceza kesildi. Bursa'da oturanlar derelerin temiz olmasını beklerken, merkez Yıldırım İlçesi içinden geçen ve Nilüfer Deresi’ne karışarak Marmara Denizi’ne akan Deliçay’a boşaltılan kırmızı renkli ve kötü kokular yayan su tepkilere neden oluyor. Suyun kirlendiği bölgede oturan mahalle sakinleri yıllardan bu yana kırmızı renkte akan suyun yetkililer tarafından umursanmadığını savundu. 15 yıldan bu yana Şirinevler Mahallesi’nde oturduğunu Sami Kaya, şöyle dedi:

"Dere yıllardır böyle akıyor. Yetkililer defalarca buraya geldi ve inceleme yaptı. Kimse bir şey yapmıyor. Buraya batçık yapılırken de geldiler. Yaz-kış hep böyle akıyor. Dere çevresinde okul ve parklar var. Çocuklarımız burada oynuyor. Mikrop kapmalarından  korkuyoruz. Artık buna çözüm bulsunlar."

Çevrede oturanlar yaz aylarında daha çok kokan derenin sadece tatil günlerinde temiz aktığını belirterek, çocuklarında bazen dereye girdiğine dikkat çekti. 

"LİMİTLERİN 4-5 KAT ÜZERİNDE ENDÜSTRİYEL ATIK"

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, atık suların arıtılmadan derelere akıtılma suçunun Bursa genelinde işlendiğini belirterek, şöyle dedi:

"Alıcı ortama deşarj edilen sularda yeni bir yönetmelik değişikliği oldu. Yeni yönetmeliğe göre boyalı işlem yapan işletmelerin akıttıkları atıklar 285 platinum kobalt altında olmak zorunda. Nilüfer Deresi ve kollarına atık sularını bırakan tekstil işletmelerinin atıkları 700 ile 2 bin platinum kobalta kadar çıkıyor. Deliçay’dan aldığımız numunelerde ilk yaptığımız gözlemlerde limitin 4-5 katı renk gözüküyor. Bu suyun değeri bin platinum kobaltın üzerinde. Endüstriyel atık. Atık borusu kırılmış durumda. Tespit edilen işletmelere ciddi cezalar var."

Çevre İl Müdürlüğü’nün denetimleri yaptığını fakat yaptırım uygulamada yetersiz kaldığına dikkat çeken Uluşahin, yaptırımların uygulanması için hem İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü hem de Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Koruma Kontrol Daire Başkanlığı’na göreve davet etti.

BAŞKAN "TAVİZ VERMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, su kaynakları ile bilinen Bursa’da derelerinin kirlenmesine izin vermeyeceklerini ve tespit edilen işletmelerle ilgili taviz vermeyeceklerini belirtmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında işletmeleri denetmeye başlamış ve 22 Eylül’de Bursa Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ile koordineli olarak çevreyi kirletici niteliği olan boyahaneler, dökümcüler, kömür yıkama ve eleme tesisleri, plastik geri kazanım ve metal kaplamacıları mercek altına almıştı. Atık sularını kanalizasyona veren firmaları denetim altında tutan BUSKİ, atık sularını arıtmadan kanalizasyona veren ve kendilerine tanınan sürede gerekli düzenlemeleri yapmayan 17 işletmeyi kapatıp 38 işletmeye de 500 bin TL para cezası kesmişti.



SÇ,SB(FK/İD)