Aslen Diyarbakırlı olan Fatma Çiftçi, 25 yıl önce Siverekli İsmail İli ile birlikte yaşamaya başladı. Kadın, hayatı boyunca hiç nüfus cüzdanı çıkarmadı. Fatma Çiftçi'nin en büyüğü 16, en küçüğü ise henüz 1.5 yaşında olan 7 çocuğuna ise babaları nüfus cüzdanı çıkardı. Maddi durumu iyi olmayan ve komşularının yardımıyla yaşamlarını sürdüren ailenin reisi 48 yaşındaki İsmail İli, 2 ay önce bir hırsızlık soruşturmasında adı geçtiği için tutuklanarak cezaevine konuldu.

Birlikte yaşadığı İsmail İli'nin tutuklanmasının ardından 7 çocuğu ile derme çatma bir evde yaşamaya başlayan kadın, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Kaymakamlık ve Belediye'ye giderek yardım istedi. Ancak 7 çocuk annesi kadın, gittiği yerlerde nüfus cüzdanı olmadığı için olumsuz yanıt aldı. Eğitimini sürdüren 2 çocuğunu da paraları olmadığı için okula gönderemediğini söyleyen Fatma Çiftçi, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Hayatımda hiç kimliğim olmadı. Annemin de kimliği yoktu. 7 çocuğum oldu ve yoksul bir yaşam sürdük. Eşim 2 ay önce haksız yere tutuklanıp, cezaevine konuldu. Şimdi 7 çocuğum ile ortada kaldım. Akrabamız olmadığı için gidecek bir yerimiz yok. Komşularımızın verdikleriyle yaşamaya çalışıyoruz. Yardım için tüm resmi kurumlara gittim ama kimliğim olmadığı için bir şey yapamadıklarını söylediler. 2 çocuğumu bu yüzden okuldan almak zorunda kaldım. Buzdolabında yiyecek bir lokmamız yok. Yetkililerden kimliğimi çıkarmaları ve çocuklarıma yardım etmeleri için yardım istiyorum."

Ayakkabıları olmadığı için yalın ayak dolaşan İli ailesinin 7 çocuğunun en büyüğü olan 16 yaşındaki Zeynep ise okula hiç gidemediğini belirtti. İli, "Zor şartlarda yaşıyorduk. Babam cezaevine girince çok daha kötü bir duruma geldik. Annemin kimliği olmadığı için kimse yardım etmiyor. Bize yardım eli uzatılsın, kardeşlerim yeniden okula gitsin istiyorum" dedi.



MS(HK/BT)