Ankara'nın Sincan İlçesi'ne bağlı Malıköy'de bulunan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'ni gezip, yöneticileri ve sanayicilerle buluşan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması hatırlatılıp, değerlendirme yapması istenen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini belirtirken, insanların sabah gazetelerin manşetlerine bakarken ürktüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

HER GÜN BİR ŞOK YAŞANIYOR

"Bir bakıyorsunuz bir gün MİT müsteşarı çağrılıyor. Öbür gün bakıyorsunuz Genelkurmay Başkanı tutuklandı. Hangi ülkede, nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Komşularımıza bakıyoruz, komşularımızla gerilim, vatandaşa bakıyoruz, vatandaşta huzur kalmadı. Dolayısıyla iyi yönetilmeyen bir Türkiye'yiz. İyi yönetilmiyoruz. Bizim insanımız bu yönetimi hak etmiyor. İnsanlarımız huzur içinde olsun diyoruz.Yargılama olacaksa huzur içinde olsun. Ama her gün bir şok yaşanıyor. Ve insanlar bu süreç içerisinde rahatsız oluyorlar. Türkiye'nin böyle bir yönetimi hak etmediğini düşünüyorum."

"KAVGA ORTAMINA SÜRÜKLENİYORUZ"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi gerdiğini, bunun da ülkeye bir yarar getirmeyeceğini savunurken şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan konuşurken şöyle bir dinleyin bakalım. Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor. Ülkeyi geriyor. Bu gerilim, topluma bir yarar getirmiyor. Gerilimden bir sonuç çıkmaz, çatışma çıkar. Bir çatışma ortamına Türkiye niye sokulmak isteniyor? Suriye'ye bakın. Amerika, İngiltere, AB çekildi, biz baş başa kaldık. Sanki kavga edeceğiz. Yeni bir politika, yeni bir bakış açısıyla Türkiye'nin yönetilmesi lazım. Hem içeride hem dışarıda daha saygın, olaylara daha tepeden, daha soğukkanlı bakan bir yönetime ihtiyaç var. Bu yönetim Türkiye'yi yoruyor, insanları yoruyor. Kavga ortamına sürükleniyoruz."

Kılıçdaroğlu, sanayicinin üretim yapıp, esnaf, çiftçinin çalışarak yaratılan katma değerin hakça bölüşülmesini isterken, barış içinde yaşanılan bir Türkiye'yi özlediklerini söyledi. Muhalefetin TBMM kürsüsünde konuşmasının dahi yasaklandığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Muhalefet nerede konuşacak? Böyle bir anlayış olabilir mi? 'Efendim konuşma süreni keseceğiz.' Sanki bizim sabahtan akşama kadar Meclis'te konuşma hakkımız var da kesilecekmiş. Zaten konuşma hakkımız 20 dakika, 10 dakika bilemediniz en kısa 5 dakika. O bile kesilmek isteniyor. İnsaf denen bir şey var. Bu yönetim anlayışı Türkiye'yi karanlığa, kaosa iter. Bunlar doğru değil. Bizim bu konularda bütün yurttaşlarımızı uyarmamız gerekiyor" dedi.

"BÖLMEYİN BİR ÜLKEYİ"

Ana muhalefet partisi olarak bu görevi yapıp, Başbakana çağrıda bulunduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi germeyin. Yazık, günahtır bu ülkeye. Türkiye'de bir çatışma ortamı yaratmayın. Yazık, günahtır bu ülkeye. Din ayrımı, mezhep ayrımı, ırk ayrımı yapmayın. Yazık günahtır bu ülkeye. Biz bu ülkede barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Çatışma ortamına eğer bir ülkenin Başbakanı eğer ülkeyi sürüklerse bunu toparlayamazsınız. Toparlamakta zorlanırsınız. Bu yanlış nereye kadar gidecek. Sağduyulu bir çağrı yapıyorum. Samimi bir çağrı, içten ve yürekten bir çağrı yapıyorum. Bölmeyin bir ülkeyi" diye devam etti.

"BİRİSİNİN APOLETLERİ VARDI, DİĞERİNİN YOK"

Demokrasinin herkes için geçerli olması gerektiğini, askıya alındığı dönemlerde Türkiye'nin acı olaylar yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle bitirdi:

"Bakın 2-3 haftadır ısrarla söylüyorum; 'Türkiye postmodern bir diktatörlük eliyle yönetilmektedir.' Bakın 12 Eylül askeri rejiminde olmayan olaylarla karşılaşıyoruz. Birisinin apoletleri vardı, diğerinin  yok. Böyle bir tablo Türkiye'ye yakışmıyor. Türkiye artık dünyanın her tarafından eleştiriliyor. Gazeteciler, aydınlar, akademisyenler hapiste. Yeter artık. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var. Hapishaneleri toplama kampına çevirdiniz. Bunlar doğru değildir. Bırakalım bizim insanımız çalışsın, üretim yapsın, üniversiteler, öğrenciler rahatlıkla konuşsun, eleştirsin. Yazarı- çizeri rahatlıkla yazsın. Gazeteye, üniversiteye baskı uyguluyorsunuz. Yargıyı kontrol altına almışsınız. Nereye kadar gidecek bu? Bıkmadınız mı artık ülkeyi bu şekli ile yönetmekten?"

Kılıçdaroğlu daha sonra sanayicilerle basına kapalı kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.



ÜK(AY/İD)