CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis Öğretmenevi'nde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede terörün bitmesini istiyorsanız, bütün komşular ile dost içerisinde yaşamak istiyorsanız, bu ülkede huzur istiyorsanız, komşularda huzur istiyorsanız, bu iktidarın değişmesi gerekiyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, "Eğer sorun var ise bu sorunu konuşarak, uzlaşarak çözmemiz lazım. Biz bunu söylediğimiz zaman başbakan kızıyor. Siz Baasçısınız diyor. Biz hiçbir şeyci değiliz. Biz Türkiye'den Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu, bizimde yöneticiliğini yaptığımız saygın bir partiyiz. Biz başka ülkenin ne partisiyiz, nede sempatizanıyız. Eğer sempatizan aranıyorsa Türkiye Cumhuriyeti'nin sempatizanıyız. Az önce çarşıyı gezdim. Esnafın tamamı şikayetçi. Ne olacak Suriye'nin hali diye soruyor bize. Ev kiraları arttı diyor, öğrencilere yatacak yer kalmadı diyor. Komşunun iç işine karışırsanız. Birinin eline silah verir, git bu çatışmayı yap derseniz. Sorunu çözmezsiniz. Sorunu daha karmaşık hale getirirsiniz. İzlediğiniz dış politika, bir toplumda derin yaralar açar" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Gaziantep'te Suriye ile ilgili konuşmasını katılımcılara dinleten Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tayyip bey Gaziantep'teki mitingde konuşuyor. 'Bakın Suriye ile aramızda sorun vardı, sorunu çözdük. Esad kardeşimle birlikte çalıştık. Şimdi Gaziantepli pasaportunu cebine koyuyor, Halep'e, Şam'a gidiyor. Suriyeli kardeşimizde pasaportunu cebine koyuyor oda Kilis'e, Hatay'a, Gaziantep'e gidiyor. Kin üzerinden siyaset olmaz diyor. Bundan Gaziantepliler karlımı, Gaziantepliler miting meydanından evet diyorlar. Esnaf memnun mu memnun, otelciler memnun mu? memnunuz diyorlar. Herkes memnun ise niye bu hale geldik biz? Niye Suriye ile düşman hale geldik biz?' O politika güzeldi, hiç kimsede itiraz etmiyordu vizeler kalkmıştı. Kilisli'de Hataylı'da, Antepli'de, Urfalı'da memnundu. Ne zamandır Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanları 'Batının egemen güçlerinin Ortadoğu'daki taşeronu oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkanının taşeronluk yapması benim kanıma dokunuyor. Kimse kusura bakmasın senin özgür politikan yok mu ülkeyi ateşe atıyorsun. Kamplar kuruldu güzel, yarın kış olacak ne olacak bu kamplar, efendim bize yardım etsinler. Sen ortaya çıktın ben Suriye ile savaşacağım diye, niye sana yardım etsinler. Her devlet kendi çıkarını düşünür. Bizde sanıyoruz ki batılılar bizim çıkarımızı düşünüyorlar. Bu kadar ucuz bir politika olur mu. Dış politika her ülkenin kendi çıkarları üzerine inşa edilir. Biz yanlış yaptık şimdi telafi edemiyor. Kilisli kardeşlerime söylüyorum. Bu ülkede terörün bitmesini istiyorsanız, bütün komşular ile dost içerisinde yaşamak istiyorsanız, bu ülkede huzur istiyorsanız, komşularda huzur istiyorsanız, bu iktidarın değişmesi lazım. Ülkeyi bu hale getiren kim, önce bu soruyu soracağız. 2002'de terör neydi, 2012'de nedir. Ülkeyi kan gölüne çevirdiler. Efendim Suriye bilmem neye yardım ediyormuş, sen devlet değil misin gereğini yap o zaman. Senin sırtını sıvazladıkları zaman niye koşup gidip Esad'la kavga ettin. Biz ne Esad'ı destekliyoruz nede bir başkasını destekliyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir başka ülkenin iç işlerine karışılmasını istemiyoruz. Her ülkenin halkı kendi ülkesinin kaderini belirler. Bizimde iç işlerimize başkalarının karışmasını istemeyiz. Temel görüşümüz budur."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başbakanın ortadoğuda ağırlığı olmadığını söyleyip, "Sadece Suriye ile mi kavga ettiler hayır. Irak'a bakın, buyurun İran'a bakın. İran'la da kavgalılar. 1639 Kasri Şirin anlaşmasından bu yana Iranla aramızda itilaf çıkmamıştır. Niye şimdi İran'la kavga ediyoruz. Gittik Malatya Küreciğe füze kalkanı koyduk. Ne için? İsrail'i korumak için. Hani sen İsrail ile kavgalıydın? Senin iraden yok mu kardeşim? Sen Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı değil misin? Bakın Türkiye terör batağının içerisinde. Türkiye dış politikada açmaza girmiş durumda. Suriye'de İran'da, İsrail'de, Rusya'da her yerde Türkiye tehdit altında. İlk kez bu kadar tehdit alan sürecin içerisindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkanının Ortadoğu'da hiçbir ağırlığı yok sıfır. Ne söylerse söylesin hiçbir ağırlığı yok, dün başka söylüyordu, bugün başka söylüyor" dedi. RÇ,SA (SÜ/RT)