Bugün karayolu ile Samsun’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak CHP İl Başkanlığı’nda partililerden bilgi aldı. Daha sonra Enerji Sanayi ve Maden Sendikası Şube Başkanı Müşfik Erdoğan ile Mimar ve Mühendisler Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik’ten teknik bilgiler alan Kemal Kılıçdaroğlu, ardından 5 kişinin hayatını kaybettiği Canik İlçesi’deki TOKİ binalarının bulunduğu alana gitti. Ayağına çizmeleri giyerek vatandaşlarla görüşüp sorunlarını dinleyen Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, beklediğinden daha büyük bir tahribat olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Yurttaşlarımız hayatlarını kaybettiler. Onlara rahmet diliyorum. Vatandaşlarımız çok tepkili. Buraya hükümet yetkilileri bir gelip hemen ayrılmışlar. Özellikle Canik İlçe Belediye Başkanının gelmediğini söylüyorlar. Büyükşehirden şikayetleri var. ‘Biz bu konutlara para ödedik hala ödüyoruz. Ama böyle bir tabloyu biz hak etmedik’ diye şikayetleri var. Hırsızlardan şikayet ediyorlar. Çevrenin aradan süre geçmesine rağmen düzeltilmediğini söylüyorlar. Bodrum katlarını kapıcılara tahsis edilmesi, onlara tahsis edilmesi ayrı bir dram. Su seviyesi birinci kata kadar çıkmış, teknik olarak bilgi aldık. Aldığımız bilgi Yılanlı derenin ıslah edilmediği ve dere yatağına bu konutların yapıldığı şeklinde. Bütün atıkları gördüğünüz zaman eski elbiseler, naylon poşetler, burası eskiden çöp alanıymış. Dolgu alanına nasıl insanlar gelip yaparlar bu kadar yüksek konutları, akıl mantık alacak şey değil. Biz çevre düzenlemesi, sağlıklı kent, gibi konulara kafa yorarken Türkiye’de yeni bir tabloyu çiziyoruz. İnsanlar daha iyi konutlarda yaşasınlar dedik ama burada yapılan düzenleme iyi değil."

TEK KATLI BİNALAR YIKILMADI

Yılanlı derenin daraltıldığını söylediklerini belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden Yılanlı dere buradan geçiyormuş, orayı doldurmuşlar ve Yılanlı derenin seyrini değiştirip diğer dereyle birleştirmişler. Dolayısıyla yağış geldikten sonra dere normal mecrasında akmış. O mercanın da önüne TOKİ yapılmış. Böyle bir mantık olabilir mi? TOKİ konut yapmasaydı daha fazla can kaybı olurdu demek doğru mu? Buna vatandaşlar da tepkili. Şurada tek katlı binalar var onlar yıkılmadı. İçindeki insanlar ölmedi. Siz konutu daha az insan ölsün diye yapar mısınız. Böyle bir mantık olabilir mi? Bunu söyleyen kişinin kamu görevlisin olup olmadığı bile her zaman tartışma konusu olur. Kamu görevlisi kamunun çıkarlarını koruyan kişi. Biz bunları yaptık daha az insan ölsün diye böyle bir mantık olabilir mi?"

TOKİ DENETLENMİYOR

Vatandaşların bireysel sorunlarıyla ilgileneceklerini, ama önemli olan bölgenin sorunlarıyla ilgilenmek olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bu konuda CHPli arkadaşlarımız üzerine düşeni yapacak. Teknik bilgileri aldık. TOKİ denetlenmiyor. Hiçbir yerde denetlenmiyor. TBMM’de de denetlenmiyor. Merkezi yönetim bütçesinden TOKİ çıkarıldı. Plan bütçe komisyonunda TOKİ sorgulanmasın diye. Bunu da hükümet yaptı. Biz bunun yanlış olduğunu defalarca ifade ettik. Son çıkan yasalarla TOKİ’ye çok geniş yetkiler verildi. Bütün belediyeleri TOKİ isterse by pas edebilir. TOKİ çevreyi koruyacak, gecekonduyu önleyecek, insanların daha güvenli evlerde oturacak projeler üretmesi gerekirken dolu alanlarında dere yataklarında çöp alanlarında konut yapması akıl alacak şey değil. Siz eğer gidip bir vatandaş bir yere yatağına ev yaptığı zaman onu suçluyorsun. Niye yaptın sel geldi bak can kaybına uğradın’ diye. Aynı işi devlet yaparsa TOKİ yaparsa kimi suçlayacağız. Bunları vatandaş değil devlet yaptı. O zaman sayın Başbakanın ya da bu işle görev bakanın ilgili kamu görevlisini görevden alması lazım. En azından. Can kaybı var burada. Bu can kaybının sebebi kim? Kim yaptı bunları. Bodrum katında, siz dere yatağının altında insanların oturmasına izin veriyorsunuz. Bunu iznini veren bir resmi kurum. Siyasi otorite. siyasi otoritenin sorumluluğu var. Önemli olan şu, orada insanların oturmalarına izin vermeleri. İskan almış orada. İskan verdiğiniz anda sorumluluk üstleniyorsunuz demektir. Hükümetin de o sorumluları bulup gerekli işlemi yapması lazım."

BURAYA RUHSATI BEN VERMEDİM HERHALDE

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın kendisi hakkında "Bilen bilmeyen konuşuyor" sözlerine de tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, buraya gelmeden önce bilgi aldığını belirterek başkanın kendisini eleştirerek ayıbını örtmemesi gerektiğini belirtti. Başkanın kendisine çeki düzen vermesini isteyen Kılıçdaroğlu, "Buraya ruhsatı kim var, iskanı kim verdi. Ben vermedim herhalde" dedi.

PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

CHP olarak bu işte sorumlusu olanların peşini bırakmayacaklarını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hukukcularımızla görüşüyoruz. Bu binaların buraya yapılmasında, can kayıplarının olmasında sorumlu olanlar hakkında gerekli işlemi yapacağız. Suç duyurusunda bulunacağız. Tazminat hakları varsa bunu da almaları sağlayacağız" dedi. Kılıçdaroğlu bölgede incelemelerini sürdürüyor.