CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 11.15 sıralarında, uçakla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indikten sonar karayoluyla Aydın’a geçti. Havalimanında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP’li milletvekilleri, karayoluyla ulaştığı Aydın otoban çıkışında ise vatandaşlar tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, parti otobüsüne binerek yaklaşık 25 milyon TL’ye mal olan Aydın Belediyesi yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, burada da yoğun sevgi gösterisiyle karşılanırken, açılış töreninde Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği ekibi halk oyunu gösterisi yaptı. Eski milletvekili Faruk Demir, 'Sarı saçlım, Mavi gözlüm' şarkısıyla tören alanındakileri coşturdu.

Açılış konuşmasını yapan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlubinanın inşaatına 1998 yılında başlandığını belirterek şunları söyledi:

"Maalesef, 14 yıldır atıl şekilde duruyordu. Ucubeyse işte ucubeydi bu. 9 ay gibi kısa bir sürede kentin hizmetine sunmaktan onur duyuyorum. Bu binayı yaparken tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Biz 2009 yılında söz verdik. 'Binayı bitireceğiz' dedik. Sözümüzü yerine getirmekten ayrı bir mutluluk duyuyorum. Yine sözünü verdiğimiz 1 Haziran’da, yeni terminal binamızı da hizmete sokacağız. Aydın’a yakışacak meydan ve otoparkları da inşa ediyoruz."

ONLARI KURSA ALSIN

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na övgüler yağdırarak şöyle konuştu:

"Aslında kendinizle ne kadar gurur duysanız yerindedir. Belediye başkanınız, hesap vermeyi namuslu bir görev olarak kabul ediyor. Kendisi için değil, bulunduğu kenti için çalışan bir belediye başkanı. Borçla devraldığı belediyenin kasasını parayla dolduran bir belediye başkanı. Hiç borç almamış. Alacağı varmış. Bir Aydın’ı düşünün, bir de İstanbul ve Ankara’yı düşünün. Borç batağındalar. Metro inşaatını yapamadılar. Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarına söylüyorum. Bir belediye kendi yöresine nasıl hizmet verir. Öğrenmek istiyorlarsa gelsin Aydın Belediye Başkanı onları 15 yıl kursa alsın. Paraya ihtiyacınız varsa Aydın Belediye Başkanı size borç verir. Onun da sözünü veriyoruz. Kentli olmak farklı bir kültürdür. Kentli olmak sosyal alanda oturmak tartışmak, gezmektir, yürümektir. Aydın’ın meydanı yoktu. Size kocaman bir meydan yapacak. İstanbul’da, Ankara’da meydan kalmadı. Gelsinler Aydın’da 1.5 yıl sonra meydan görsünler. Aydın’ın bir tarihi vardır. Aydın Milli Bankası binasını yok etmek istediler. Başkan o binayı kamulaştırdı, bir kültür merkezi olarak sizin hizmetine sunacak. Çünkü o bir kahraman, Aydınlı. Siz ona topuklu efe diyorsunuz, o bizim baş tacımız. Keşke bu hizmetler Türkiye’nin her yerine götürülse. Keşke hiç sorunumuz olmayan bir ülke yaratabilsek."

'TERÖR SORUNUNU MECLİS ÇÖZMEYECEKSE KİM ÇÖZECEK?'

Son günlerdeki şehitlere de değinen Kılıçdaroğlu, son bir ayda teröre 23 şehit verildiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu güzel ülkede, havası, denizi, insanı mükemmel olan bir ülkede neden şehitler gelir. 30- 35 yıldır bu sorun neden çözülmez. Bu sorunun çözülmemesinin tek nedeni siyasetçiler. Neden bir araya gelmeyiz, konuşmayız, düşünmeyiz. En insanı duygularla söylüyorum. Gittiğim her şehit evinde, 'niye bir araya gelmiyorsunuz' diyorlar. Daha iki gün önce Ankara’da polis memuru arkadaşın cenaze törenindeydik. Bütün siyasetçilere söylüyorum. Gelin bir araya gelin konuşalım. Bu derdi nasıl çözeceğiz tartışalım. Nerede çözeceğiz bu sorunu, tabiki TBMM’de. Bu sorunu meclis çözmeyecekse kim çözecek. Dışarıdan mı gelip çözecekler."

KÜRECİK’İ KORUMAK İÇİN NİYE SİLAH ALIYORUZ?

Suriye tarafından düşürülen askeri uçak konusuna da değinen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir' sözünü hatırlatarak şunları söyledi:

"Dünyada barış, yurtta barış' demiştir. Barışı her yerde, her coğrafyada arayacağız. Savaş hiçbir topluma bir şey getirmemiştir. Tüm komşularımızla dost, barışık olmalıyız. Bunun için dilimizi düzeltmek zorundayız. Kin nefret söylemiyle dost olunmaz. Geldiğimiz nokta dış politikada sıfır politika. Her komşumuzla düşman olduk. Niye böyle olduk. Irakla, Suriye, İran, Rusya ile düşman olduk. Kürecikte füze kalkanı kuruldu. Şimdi orayı koruyalım diye 4 milyar dolar silah alın diyorlar. Birileri bunu kur diyor, sonra sana silah satacağım diyor. Niye bunu yapıyoruz? Ben bu parayla fabrika kurayım. İş alanları açayım. Onun için yapacağımız çok şey var. Bu ülkeyi bir barış denizine, havzasına kavuşturmak zorundayız. Kendi ülkemizde barış huzur içinde yaşamak zorundayız. Çiftçimizin, zeytin üreticisinin derdini unuttuk, gitti. Kendi dertlerimizi bıraktık başkalarının dertleriyle uğraşıyoruz."

ŞAMAROĞLANI BENZETMESİ

Bazı ilçelerde beldelerin kapatılmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, insanların hak aramak için kilometrelerce yol katedeceğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Çoğu yerde adliyeler kapatılıyor. Adliye adaletin dağıtıldığı yerlerdir. Adaletten tasarruf yapılmaz. Oralar ticarethane değil. Özel yetkili mahkemeleri kabul etmiyoruz. Eski sıkı yönetim mahkemeleridir bunlar. Bunlar adalet dağıtmaz. Niçin adalet dağıtmadığını görüyorsunuz. Dinliyorsunuz. Son örnek 'Kemal Gürüz aranıyor' dediler. Yurt dışından geldi teslim oldu. 'Kaçacaksın' diye içeri attılar. Kaçacak adam yurt dışından gelir mi? Böyle bir adalet anlayışı olur mu? Hakimin verdiği kararı vicdan kabul etmezse o adil bir karar değildir. İl Başkanımıza 'Niçin Deniz Gezmiş’in posterinin önünde fotoğrafın var' demişler. Gezmiş, emperyalizme mücadele veren birisi. Söylediği şey 'Bağımsız Türkiye istiyorum.' Hangimiz tutsak Türkiye istiyor? Elbetteki bağımsız Türkiye isteyeceğiz. Kuvayi milliye bu topraklardan doğmadı mı? Ne zamandan beri suç olmaya başladı. Parasız eğitim isteyen de hapse atılıyor. Olmaz arkadaş. Üniversite öğrencisi hapse atılır mı? Yeni Türkiye’yi uygar çağdaş, özgür istiyoruz. Bu Türkiye’yi özlüyoruz. Buna özlem duyan her yurttaşı CHP’nin çatısı altına bekliyoruz. Kavgasız bir Türkiye istiyoruz. Huzur içinde yaşanan bir Türkiye istiyoruz. Borçlanan birilerine tutsak olan değil, özgüveni yüksek Türkiye istiyoruz. Kendi coğrafyasında gücünü herkese gösteren şamar oğlanı olmayan bir Türkiye istiyoruz. Her şeyimiz var. Çiftçimiz sanayicimiz doktorumuz başarılı. Her alanda başarımız var bizim."

DÜŞMANIMIZA ŞAHİN OLACAĞIZ

Kavgayı değil barışı getirecek olan, kimseyi ötekileştirmeyen, bölmeyen bir siyaset anlayışının egemen olmasını istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Onun için sevgiyi hoşgörüyü egemen kılacağımız bir Türkiye istiyoruz. Kimseyi dost bilmeyeceğiz, düşmanımıza da şahin olacağız. Ama biz dostluğumuzu esirgemeyeceğiz. Bu topraklar Yunus Emre’nin toprakları. Onun döneminde bu bilinç tüm Avrupa’yı aydınlattı. Sevgiyi ve hoşgörüyü bu coğrafyada etkin kılacağız."

ADNAN MENDERES ADINA DESTEK

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından belediye binasının kurdelesini keserek açılışını yaptı. Daha sonra Belediye Başkanı Çerçioğlu’nu makamında ziyaret etti. Burada Aydın’ın Büyükşehir olması durumunda Merkez İlçe Belediyesi’nin adının Adnan Menderes olması yolunda Başkan Çerçioğlu’nun daha önce yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Merkez İlçe isminin Adnan Menderes olmasını destekliyorum" dedi.



TT(İÖ/COŞ)