Ankara'dan karayoluyla sel felekatinin meydana geldiği Samsun'a giderken Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde yol kenarında durup kamyoncuların durduğu lokantaya girerek kamyoncularla sohbet eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de herkesin sıkıntıları olduğunu söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemelerin değiştirilmesi ve cezaevinde bulunan milletvekillerin serbest bırakılması konusunda yaptığı açıklama şunları söyledi:

"Biz de dikkatle takip ediyuruz. Sayın bakanın ve ilgili meslek kuruluşlarını açıklamaları var. Onların hepsini dikkatle takip ediyoruz. Bir kişinin uzun süreli tutuklu kalması başta sayın Cumhurbaşkanmız olmak üzere toplumun her kesiminde rahatsızlık yaratıyor. Bunu defelarca dile getirdik. Parlementonun tatile girmesinden önce yaptığı son düzenlemeler ile yargıyı ne kadar etkilediğini yargının takdir yetkini insan haklarından yana dikkatli kullanıp kullanmadığını göreceğiz. Şekil yönünden yapılan değişiklik. Mahkemelerin niteliği aynı. İsmi değişti. Sıkı yönetim döneminde ismi Sıkıyönetim mahkeleri oldu. Sonra adını değiştirdiler Devlet Güvenlik mahkemeleri oldu. Sonra o mahkemeler itibarını yitirdi adını değitridiler adı özel yetkili mahkeme oldu. Şimdi bu mahkelerde itibarını yitirdi  içeriği aynı olmak kaydıyla yine adı değişti terörle mücadele mahkemeleri oldu. BaktığImız zaman değişen  bir şey yok. Olan vatandaşa oluyor. Haksız hukuksuz yere kimse hapse atılmamalı."

2002 yılında tutuklu ve hükümlü sayısının 59 bin olduğunu, 2011 yılında ise tutuklu ve hükümlü sayısının 120 bini aştığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yüzde 100 artış var. Bu ülkede niye suç artıyor? Niye tutuklular artıyor? Hangi çağdaş bir ülkede hesabını vermeyen bir siyasi  iktidar olabilir? 13 vatandaş yanarak hayatını kaybetti. Buna üzülmeyecek miyiz? O açıdan toplumun her kesiminin duyarlı olması gerekir. Sadece bizim duyarlı olmamız yetmez" diye konuştu.

CHP Genel Başakın Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Siyaset adam karalamak, adam dövmek, adamı tutup hapse atmak değildir. Siyaset, ülkenin sorunlarını çözmek için kafa yormaktır. Biz bunu yapmak istiyoruz. Ülkenin sorunları var. Bu ülkede herkesin karnının doyması gerekir. Herkes huzurlu olabilir. Hiçbir insan gönüllü olarak hapse girmek istemez. Onun altındaki sosyolojik, psikolojik ekonomik sorunlara bakmak lazım. Niye insan bunu yapıyor? Ülkeyi çağdaş demokratik özgürlükçü insan haklarından yana bir hale getirmek lazımdır. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Siyaset kurumunun görevi budur. Bunu sadece benim anlatmam yetmiyor. Hepimizin anlatması gerekiyor. Herkesin karnının doyacağı zengin bir Türkiye istiyoruz."



Savaş TUTAK/AMASYA,



(İS/SS)