Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen 49'uncu Ulusal, 23'üncü Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma, Kültür ve sanat etkinlikleri resmi törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Abdurrahman Savaş, CHP ve Ak Parti Nevşehir milletvekillerinin yanı sıra, DSP Genel sekreteri Uğur Türk, yabancı elçiliklerin temsilcileri, Avrupa ülkelerinden, Irak ile Bosna Hersek’den gelen Alevi-Bektaş binlerce kişi katıldı.

KILIÇAROĞLU'NUN KONUŞMASI

Törende 'Başbakan Kemal' sloganları arasında kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gönül erenlerinin Anadolu coğrafyasına büyülü 'aşk tohumu' ektiklerini belirterek, "Bu coğrafyayı zenginleştiren sihrin adı aşktır. Bu güzel toprakları kardeşliğe, yaşam biçimine çeviren elbette ki aşktır. Bu toprakların mayası aşkla yoğrulmuştur. 'Bir olalım, iri olalım diri olalım' yüzyıllar ötesinden kardeşliğimizin kimyasına hediye eden, bu güne getiren sevgi erenleridir, Anadolu erenleri. Onları gönlümüzün derinliklerinde koruyup, her zaman anacağız" dedi.

Bu toprakların bünyesinden güzellikleri çıkardığını belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer güzele bakmayı unutmuşsak, birbirimize sevgiyle bakmıyorsak, arayıp bulacağız. Referansımız; Yunusumuz, Mevlanamız, Hacı Bektaşımızdır. Onlar bize yön gösteriyorlar. Yeter ki bakmasını görmesini, aramasını bilelim" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, yüzlerin Mevlana’ya Yunus’a Hacı Bektaş’a döndürüp, gönüllerin aşk merhametiyle yıkanmasını isteyerek, "Kimseyi ötekileştirmeyelim. Dünyada, Türkiye’de barışı isteyelim. Barış yolumuz olsun" dedi.

BAKAN YILDIZ'IN KONUŞMASI

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi'ni ziyaret eden ve tören sırasında protokol tribününde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yan yana oturan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Bu toprakların rehberi' olarak nitelendirdiği Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere tüm ehli beyti minnetle andığını söyledi.

Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'Bir olalım diri olalım' sözüne bugün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Yıldız, "Bizler aynı inanç ikliminin aynı gönül ikliminin damlalarıyız. Bizler aynı toprağın hamuruyla mayalandık. Aynı güneş bizi aydınlattı. Bizler acıyı bal eylemesini bilmiş kenetlenmiş bir milletiz. Alevi- Bektaşi kültürü Anadolu'nun eşsiz zenginliğidir" dedi.

Herkesin bu ülkede ev sahibi olduğunu belirten Bakan Yıldız, "İnsanlarımızız arasına nifak sokmak isteyenler beyhude çaba içindedir.. Etnik ve mezhepsel ayrımcılığa karşı çıktık. Bu topraklar bu coğrafya sevginin, medeniyetin hoşgörünün birlikte yaşamanın yeşerdiği ve dünyaya teşkil ettiği topraklardır. Bizim peygamberimizden duyduğumuz budur. Bizim İmam Ali’den aldığımız örgüt budur. Bizim 12 İmamdan nasihat budur" diye konuştu.

SELMANPAKOĞLU: BİZ YİNE İNCİTİLDİK

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da konuşmasında, Türkiye'nin çevresinde ateş, yangın ve gözyaşı olduğunu hatırlatarak, "Bu bataklığa girmemenin tek yolu ise; Atatürk’ün yurtta barış, dünyada barış ilkesidir. Yurt içinde ise terör belasının yarattığı huzursuzluk, kin ve düşmanlık ulusal bütünlüğümüzü bozarken, dış güçlerin bu konudaki oyunları, yurdumuzda yapay azınlıklar yaratmaları kabul edilemez. İç barış ve güvenlik önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hacı Bektaş Veli anlayışı ile bu oyunlara gelmemeli, tahriklere kapılmamalıyız. Hacı Bektaş Veli‘nin 72 milleti bir gören öğretisi, özümsenebilseydi terör bu kadar can almazdı" dedi.

Bugün ülkede suçu kanıtlanmadan insanların cezaevine konulduğunu vurgulayan Selmanpakoğlu, "Yetişmiş beyinleri, bilim adamlarını, gazeteci ve yazarları, yurdu ve ulusuna gözünü kırpmadan canını vermeye yemin etmiş askerleri ve seçilmiş milletvekillerini yıllardır cezaevlerinde tutarak, geciktirilmiş bir adalet anlayışının toplumu gerdiğini görmemek, Hacı Bektaş Veli’yi anlamamak demektir." diye konuştu.

Selmanpakoğlu, cemevleri ve Alevilere yönelik saldırılarla ilgili endişyelerini dile getirirken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Cemevleri ibaret yeri değildir' fetvasının da demokrasi ve eşit yurttaş olma anlayışı ile örtüşmediğini söyledi. Selmanpakoğlu, şöyle dedi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvasına bağlı kalarak Yargıtay’ın, 'Cemevleri ibadet yeri değildir' kararı ise bizim için şaşırtıcı olmuştur. Yargının gücü TBMM’dendir diye düşünüyoruz. Ancak, biz yine incitildik. Hacı Bektaş öğretisine gönül veren insanlar olarak laiklik ve demokrasiden, hukuk devleti olmaktan yanayız. İsteyen camide, isteyen cemevinde, isteyen kilisede, isteyen havrada ibadetini yapmalıdır. Cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesi ve din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, Alevi ve Bektaşilerin en önemli beklentisidir. Son günlerde bazı Alevi evlerinin işaretlenmesi yeni yeni provokasyonların işaretidir. Bunlar önlenmelidir. Alevilik-Bektaşilik, Sünni yorumla kalıplara sokulamaz."

BAKANLAR YUHLANDI

Etkinliğe katılan Bakan Taner Yıldız, Ak Parti Nevşehir milletvekilleri Ebubekir Gizligider, Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk’ün adları anons edilirken, alanda bulunun bir grup tarafından yuhalandı. Bu arada, telgraf gönderen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Başkanı Cemil Çicek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik‘in de mesajları okunurken de yuh sesleri yükseldi.

Ak Partililer ve bakanların aksine, CHP’li milletvekillerinin isim ve telgraflarının okunması sırasında alandan alkışlar yükseldi. Hacıbektaş Kadınlar korosunun eşliğinde okunan İstiklal marşı ve ardından verdikleri mini konser, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi tarafından yapılan gösteriler alkışlandı.

Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, "Burası Hacı Bektaş-ı Veli’nin yurdudur. İncinseniz de incitmeyin. Lütfen, konuşmaları dinleyin. İster alkışlar, ister alkışlamazsınız. Ama, provokasyonlara gelmeyin" diyerek bakanlar ve milletvekillerinin yuhalanmasına karşı çıktı.

Hacı Bektaş Veli törenleri nedeniyle polis özel güvenlik önlemleri aldı. İlçede, Ankara başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden takviye polisler görev yaptı. Yüksek noktalara keskin nişancılar yerleştirildi. Törenin yapıldığı alanda 'Kabul etseniz de etmeseniz de bizim ibadet yerimiz Cem Evidir' ve 'Dinine dizinle değil, kalbinle bağlan', 'Bir insanı içten yaralamak cellatlıktır', 'Gerçek arz, Allah'a muhabbettir' pankartları dikkati çekti.

Sıcak hava nedeniyle anma törenine gelenler tören alanı yerine külliye ile çevresindeki park ve bahçelerde, ağaç altlarında konuşmaları dinledi. Törene CHP Genel Başkan Yardımcıları, grup başkan vekilleri ve çok sayıda milletvekili etkinliğe katılırken, tören alanında CHP amblemli şapkalı, ellerinde CHP flamaları ve Kemal Kılıçdaroğlu posteri bulunan bir grup dikkat çekti.

Şiir, öykü yarışmalarında dereceye girenlerin ödülleriyle, araştırmacı yazar Rıza Zelyurt'a da 19'uncu Hacı Bektaş Dostluk ve Barış ödülü verildi.