"BU TÜRKİYE'NİN TEMEL SORUNUDUR"


Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terörü bitirmek için BDP ile görüşebilecekleri yönündeki açıklamasına ilişkin soruya, "Hiçbir engel yok. Görüşmeye devam ederse bundan ancak mutluluk duyarız" dedi. İkili görüşmelerle terörün bitip bitmeyeceği sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "İkili görüşmenin terörle mücadeleyi sonlandıracağını sanmıyorum. Bu Türkiye'nin temel sorunudur. Halktan destek alınması gerekir. Bu çerçeveden bakılırsa daha sağlıklı ve kalıcı çözümlere ulaşmak mümkündür " dedi. Kılıçdaroğlu kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen eğitim sistemi taslağının TBMM'ye sevk edilmesiyle ilgili bir soruya da yanıt verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e gönderme yapan Kılıçdaroğlu, "İsterseniz bir espriyle yanıt verelim. Sayın Cemil Çiçek demişti ki evrak memuru olduğumu anneme söylemeyin.O hala beni meclis başkanı sanıyor " dedi. Kılıçdaroğlu 'nun bu cevabı salondan gülüşmelere neden oldu.


"DÜŞÜNCELERİNİ ÖZGÜRCE İFADE EDEBİLMELİLER"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Türkiye'deki tutuklu gazeteci ve öğrencilerle milletvekillerinin durumuyla ilgili sorusuna da, "Gerçekten de 500' ü aşkın gazeteci ve genç üniversite öğrencisi hapislerde. Bunlar sadece kendi haklarını arayan insanlar, gazeteciler, düşüncelerini aktaran insanlar tutuklu. Sosyalist enternasyonel' in halkın milletvekillerinin uzun süre tutuklu kalmasını anlayacağını sanmıyorum. Eğer demokrasi diyorsak tutuklu milletvekili kavramının, demokrasisini geliştirmek isteyen bir ülkede olmaması lazım. Üniversitelerin üniversite öğrenciler, gazeteciler özgürce düşüncelerini ifade edebilmeliler bunlara kısıtlama getirilmemeli" dedi.


"TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE SİLAHLI MÜDAHALESİ DOĞRU DEĞİLDİR"


Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriye'ye dışarıdan bir askeri müdahalesi olması durumunda CHP'nin nasıl bir tavrı olacağı sorusuna ise "Türkiye uluslararası kuruluşların üyesi olan bir ülkedir. Bizim kurucu genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk, 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir' demiştir.Türkiye'nin Suriye'ye silahlı müdahelesi doğru değildir. Buna her yer her ortamda karşı çıkarız. Birleşmiş Milletler karar alırsa BM'nin üyesi olarak bir yükümlülük duyarsa Türkiye Cumhuriyeti bu yükümlülüğün gereğini yerine getirir. Ama doğrudan kendi iradesiyle Suriye'ye girmesi doğru değildir. Bunu uygun görmüyoruz." yanıtını verdi.


(BB)