CHP'nin İl Kongresi bugün Kurtdereli Spor Salonu'nda yapıldı. 2 bin kişilik salon partililerle tıka basa doldu. Salonun içi ve dışı Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu posterleriyle donatıldı. Salona, akrobatlar gibi iki uzun ağaç direğe binip gelen 63 yaşındaki Nevzat Göçoğlu ilgi odağı oldu. TCDD'den emekli olan Göçoğlu, "AK Parti Hükümeti'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili uygulamasını protesto için bu direklerle geldim" diye konuştu. CHP'li gençler takım elbiseleri ve coşkularıyla dikkat çekerken, yaşlı partililer için de özel yerler ayrıldı.

2015'İN BAŞBAKANI

Kongrede Divan Başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil üstlendi. Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça, Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş ile birlikte kongrede yerini aldı. Tamaylıgil, CHP'nin insan, barış, kardeşliğin simgesi olduğunu anlatırken, "Türkiye'deki baskıya ve zulme karşı ayağa kalkıp, iktidar yürüyüşünü başlatıyoruz" dedi. Tamaylıgil, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu anons ederken, '2015 yılının Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı' diye anons etti. Partililer 'Başbakan Kemal', 'Halkçı Kemal', 'Devrimci Kemal' sloganları attı.

Saygı duruşunda Atatürk'ün sesinden 10'uncu Yıl Nutku'nun bir bölümü dinletildi. İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Kemal Kılıçdaroğlu'na Balıkesirspor forması ve atkısı ile Yağcıbedir halısı hediye etti. Kılıçdaroğlu, halk oyunları ekibinin harmandalı oyunuyla karşılandı.

"SIRADA DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK DEVRİMİ VAR"

Konuşmasına demokrasinin önemini de vurgulayarak başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin, Türkiye'de tüm değişim ve dönüşümlerin adresi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Eğer toplumu çağdaş uygarlığa götürecek olan bir değişim varsa dönüşüm varsa onun altında CHP'nin imzası vardır. Birinci büyük devrim Türkiye Cumhuriyeti'dir. CHP'yi kuranlar saltanata son verip, cumhuriyeti kurmuştur. 2'nci büyük devrime İsmet İnönü döneminde imza atılmıştır. Tek partili rejimden çok partili rejime geçilmiştir. Bir demokraside olmazsa olmaz temel kurallardan biri sosyal demokrasidir. Rahmetli Bülent Ecevit önemli bir değişime imza atmıştır ve sosyal demokrasiyi Türk demokrasisine kazandırmıştır. Şimdi tüm CHP'liler olarak 4'üncü devrimi, demokrasi ve özgürlük devrimini gerçekleştirmek için yola çıktık. Demokrasi ve özgürlük, ikisi de beraber olacak."

YARGI BAĞIMSIZLIĞI ŞART

Bir anayasanın demokrasi ve özgürlüğü de beraberinde getirmesi gerektiğini vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir anayasa demokrasi ve özgürlük getirmiyorsa, o ülkede demokrasi ve özgürlükten söz edemezsiniz. Anayasa konusunda çağdaş bir anayasa getireceğimize söz verdik. Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kuruldu. Biz anayasa konusunda öncelikle yargı bağımsızlığı istiyoruz. Yargısı bağımsız olmayan, siyasi iktidara endeksli bir yargı ülkeye demokrasiyi de özgürlüğü de getiremez. O yargı bu ülkeye hapiste 97 gazeteci getirir, o yargı bu ülkeye halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin zindanlarda çürümesini getirir. O yargı boynuna poşu taktı diye üniversite öğrencisine 11 yıl hapis getirir. O yargı bu ülkeye korku imparatorluğunu getirir. O yargı bu ülkeye herkesin telefonlarının dinlendiği ortamı sağlar. Ve o yargı iktidarın sopası görevini üstlenir ve biz bunu kabul etmeyiz. Bağımsız ve tarafsız yargı yoksa o ülkede demokrasi yoktur."

"MEDYA ÖZGÜR MÜ"

Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede medya özgür mü, medya bağımsız mı" diye sorduktan sonra, "Eğer bir ülkede medya özgür, bağımsız değilse, bir köşe yazarı 'eleştirdi' diye Başbakanın hakaretine maruz kalıyorsa, ertesi gün Genelkurmay Başkanlığı suç duyurusunda bulunuyorsa, o medyayı alsınlar, başlarına çalsınlar. CHP olarak biz medyanın gerçek anlamda özgür olmasını istiyoruz. Medya elbette ki siyasal partileri ve bizi de eleştirecektir. Hiçbir zaman medyaya `Niye bizi eleştiriyorsunuz' demedik, sadece haksızlık yapıldığında isyan ettik. İktidarın yüzlerce TV kanalı var. Hangi kanalı açarsanız CHP'yi eleştirirler. Sanki CHP iktidarda, AK Parti muhalefette. Böyle medya olur mu? Böyle düzen olur mu? Bu düzeni değiştirmek için, `besleme medya' kavramını tarihe gömmek için, özgür ve bağımsız medya için, medya üzerindeki sansüre son vermek için anayasa değişiklikleri için masaya oturduk" diye devam etti.