Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından Akün Sahnesi'nde düzenlenen 2011 Yılın Gazetecileri Ödül Töreni'ne katılan Kılıçdaroğlu, Mahmut Tali Öngören Ödülü alan CNN Türk programcısı Ayşenur Arslan'ın ödülünü verdi. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, törenin sunucusu Hasan Uysal'ın annesinin kanser olduğuna atıfta bulunarak, "Demokrasinin kanser olması çok daha tehlikeli bir olay. Eğer demokrasi kanserse, o bir süre sonra kitle imha silahına dönüşür. Türkiye'nin geldiği nokta bu. Demokrasi açısından çok ciddi açmazlarla karşı karşıyayız. Medyanın özgürlüğü yok, gazetecinin özgürlüğü yok. Konuşma, düşünme özgürlüğü yok. Gerçekten çok zor bir süreçten geçiyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

APOLETİ OLMAYAN GENERALLER VAR

"Gazetecilik yapanları yürekten kutluyorum. Onlar, bu toplumun en cesur insanları. Herşeye karşı, her türlü baskıya karşı birşeyler yapmaya çalışıyorlar. Bu iktidarla beraber bir yandaş medya oldu. Bir gazete 21'inci yüzyılda nasıl kapatılır? Sıkıyönetim mi var? Askeri yönetim mi var? Yok. Ama apoleti olmayan generaller, apoleti olmayan devlet başkanları, meclis başkanları var. Onlar daha tehlikeli. Öbürlerinin apoletini görüyorsunuz. Bunların apoleti yok. Kravat takıyorlar. Bizler gibi giyiniyorlar ama kafaları bizler gibi değil. Özgürlük nedir, bilim, insan hakları nedir bilmezler. Bu tablo 21. yüzyılın Türkiyesine yakışmıyor. Eğer bir toplumda medya özgür değilse, özgürlüğü toplumun elinden alınmıştır. Toplum özgür değil. Haber alma hakkımız kısıtlanıyor. Özgürlük hava gibi aslında, farketmeyiz onu. Ne zamanki hava kirliliği başlar, havanın önemini anlarsınız. Medya da öyledir. Medyanın özgürlüğü elimizin altından kayıp gittiği zaman, dünyada neler oluyor diye birbirimize sorarız."

İKİYÜZLÜLÜKTÜR

Törende konuşan ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Ak Partili sözcülerin gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tahliyesine yönelik sözlerini eleştirerek, "Bu kişiler 24 saat önce sizin için terörist değil miydi? Bu ikiyüzlülüktür. Bu oportünizmdir" dedi.

CEM EMİR-SABAHATTİN YILMAZ UNUTULMADI

Van depreminde göçük altında kalarak yaşamlarını yitiren gazeteciler Cem Emir ve Sabahattin Yılmaz anısına verilen "Unutulmayacaklar Haber Ödülü"ne Doğan Haber Ajansı muhabirleri Ferit Demir ve Ferit Aslan değer görüldü. Televizyon Haberi Ödülü'ne, "2. Van Depreminde Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşananların hikâyesi" haberiyle değer görülen SHOW Haber’den Ali Burak Ersemiz ile Deniz Pirinçciler ise ödüllerini Emir ve Yılmaz'ın ailesine teslim edilmek üzere DHA çalışanlarına verdi.

BALBAY'IN MESAJI

Dayanışma ödülüne Devrimci 78'liler Federasyonu'nun layık görüldüğü gecede Onur Ödülü ise tutuklu 97 gazeteciye verildi. Tutuklu gazeteci yakınlarına verilen ödüllerde CHP İzmir Milletvekili Balbay'ın mesajı okundu. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer tarafından okunan mesajında Balbay, "Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in bir sözü vardır. 'Gazetecilik her ülkede yapması en güzel mesleklerden biridir. En güzel gazetecilik de başkentte yapılır' diye. Ben başkenti çok özledim. Bugünlerin geçeceğine inanıyorum. Özgür günlerde görüşmek ümidiyle" ifadelerini kullandı.

FK(SSA) (FOTOĞRAF)


------------------------ KUTU ------------------


ÇGD'NİN ÖDÜLLERİNİ ALAN İSİMLER ŞÖYLE:

* "Rafet Genç Haber Ödülü" Milliyet Gazetesinden "Polise Gaz Dayanmıyor" haberiyle Tolga Şardan’a.


* "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" Akşam Gazetesinden "Böcek Emniyette ‘Polis Polisi Dinledi’" haberiyle Soner Arıkanoğlu’na.


* "Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü" Sabah Gazetesinden "AHİM’den Soru: Jitem Ne Oldu?" haberiyle Özgür Cebe’ye.


* "Behzat Miser Haber Ödülü" Doğan Haber Ajansı Hakkâri bürosundan "Oğlu İçin Diz Çöktü" haberiyle Behçet Dalmaz ile Hürriyet Daily News’den "Rahiplerin Sessizliği" haberiyle Vercihan Ziflioğlu’na.


* "Haber Ödülü" Radikal Gazetesi'nden "Saraydan Taht Kaçırma" haberiyle Ömer Erbil’e.


* "Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü" CNN TÜRK’teki "Medya Mahallesi" programına.


* İnceleme Araştırma Ödülü Cumhuriyet Gazetesinden "Üç Kadın Bir Yatakta" haberiyle Sevil Arınan Toktaş’a.


* Röportaj ödülü, "Bilmediklerimiz Bildiğin Gibi Değil" röportajı ile BİRGÜN Gazetesinden Esra Koçak'a.


Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz ödülü


* Depremde yaşamını yitiren gazeteciler "Cem Emir - Sabahattin Yılmaz" için konulan "Unutulmayacaklar Haber Ödülü", "Silvan Saldırısı" haberleriyle Ferit Demir - DHA (Tunceli) ile Ferit Aslan’a - DHA (Diyarbakır).


* Televizyon Haberi Ödülü, "2. Van Depreminde Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşananların hikâyesi" haberiyle SHOW Haber’den Ali Burak Ersemiz ile Deniz Pirinçciler'e.


* Televizyon Program Ödülü, "Madenci" çalışmasıyla Kanal B’den Zeynepgül Üsten'e.


* İnternet Haber Sitesi ödülü, Hopa haberleri nedeniyle "sendika.org"a.


"Yunus"un son fotoğrafı


* Fotoğraf ödülü, "Yunus'un son bakışı" fotoğrafı ile Reuters'den Ümit Bektaş'a.


* İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü, "Mehmet Metiner'den Özür Turu" fotoğrafı ile Sabah gazetesinden Ali Ekeyılmaz, "Devletin Şefkatli Eli" fotoğrafı ile Daily News'ten Selahattin Sönmez'e.


* Karikatür Ödülü, Hürriyet'ten Latif Demirci'ye.


* Sayfa Tasarımı Ödülü, Radikal'den Sertaç Bala'ya.


* Belgesel Ödülü, "Haber Kameramanı" belgeseli ile TRT'den Meryem Özer Firik ve Celal Çevirgen ile "Faili Meçhul Zamanı" belgeseli ile İz TV'den Nazım Alpman'a.


* Radyo Programı Ödülü, TRT Ankara Radyosu'ndan "Ekonomi Günlüğü" ile Fatih Akıcı'ya.


* Yerel Haber Ödülleri, Bursa Hakimiyet'ten Bekir Uğur Gür, Gaziantep Hakimiyet'ten Murat Güreş, Ordu Gerçek'ten Erdoğan Erişen'e.


* Yerel Radyo ödülü, Antalya Radyo Ekspres'ten Mehmet Büyükarı'ya.