CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partideki programının ardından Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek'in kanser hastası eşi Havva Böcek'i evinde ziyaret etti. Ziyaret sonrası bir restoranda yemek yiyen Kılıçdaroğlu, Muratpaşa Belediyesi'nce yaptırılan Varlık Kapalı Halk Pazarı'nın açılışına katıldı. Açılışta Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de yer aldı.

10. YIL MARŞI'NDAN ALINTI YAPTI

Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, herkesin, pazarda karşılaştığı zaman birbirine gülen insanların yaşadığı bir Türkiye'ye özlem duyduğunu söyledi. Şimdi yurttaşları, 'Ne olacak, savaş mı çıkacak, çocuklarımız askere mi gidecek, yeni şehitler mi gelecek?' şeklinde devam eden soruların kaygısının sardığını belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bağımsızlık mücadelesinin yanı sıra, yoksulluğa, yolsuzluğa kadar birçok alanda birçok mücadeleyi aynı anda yürüttüğünü örneklerle anlatan Kılıçdaroğlu, "10 yılda 10 milyon genç yarattık ve demir ağlarla ördük bu ülkeyi. O yıllarda en yoksul olduğumuz dönemlerde hiç kimseden 5 kuruş para alınmadı. Çok partili hayata geçtiğimizde Merkez Bankası'nda 176 ton altın vardı. Kimseye avuç açmadılar, yalvarmadılar. Anadolu'nun her tarafına, şimdi sata sata bitiremedikleri o fabrikaları yaptılar" diye konuştu.

SAVAŞ BİZİM NEYİMİZE

Hiçbir komşuyla düşman olmayan bir Türkiye'nin bugün Suriye, İran, Irak ve en son Rusya ile 'kapıştığını' aktaran Kemal Kııçdaroğlu, şunları söyledi:

“Hangi gerekçeyle, savaş bizim neyimize, hangi gerekçeyle savaş istiyoruz? Bu ülkenin insanları, bizim dedelerimiz, Yemen çöllerinde, Libya'da, Kafkaslarda, Balkanlarda var. Nerelerde ağır bedeller ödemedik. Hala ders olmadı bunlar. Bizim yönümüz çağdaş uygarlıktır. Ortadoğu'nun çöllerine yönelik olmamıştır. Temel ilkemiz çağdaş uygarlığı yakalama ve onu aşmaktır."

Çağdaş uygarlığın ancak eğitim, bilim, kültür ve sanatla yakalanabileceğini kaydeden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Bütün komşularımızla barış içinde olacağız. Onun için her zamandan daha fazla CHP iktidarına ihtiyaç var. Ortadoğu'nun, Balkanların, Kafkasların, dünyanın da ihtiyacı var. Biz kendi coğrafyamızda barış içinde yaşacağız. Bir başka ülkenin iç işlerine karışmak bize ne?" diye konuştu.

KENDİ ÜLKENDE DEMOKRASİ VAR MI?

Bu soruya iktidarın verdiği 'Suriye'de demokrasi yokmuş' cevabının kabul edilemeyeceğini savunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Dönüp kendine baksana, senin ülkende demokrasi var mı? Binlerce üniversite öğrencisi hapiste. Niye üniversite öğrencisi hapiste olur? Anneleri babaları bu çocukları üniversiteyi kazansın diye az mı emek harcadılar, ne umutlarını bağladılar o çocuklara. Neymiş 'Çocuklar parasız eğitim istiyormuş.' Parasız eğitim isteyen çocuk hangi ülkede hapse atılır. Bunun adı demokrasi olmaz. Gazeteciler, milletvekilleri hapiste. Neymiş, beyefendinin arzusu öyleymiş. Yargı bağımsızlığı yok. Kendi ülkende demokrasi yok, başkalarının isteği üzerine 'Suriye'de demokrasi yok' diye aslan kesilirsin" diye konuştu.

ONLAR PARAYI SEN SİLAHI VERİYORSUN

CHP olarak her ülkede demokrasi, kadın- erkek eşitliği, kadınların daha fazla siyasete girmesi, gençlerin kendi sorunlarına sahip çıkmasını istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Ama bunun bedeli hapse girerek, başka bir ülkeye müdahale ederek olmamalı" dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sanki Suudi Arabistan'da demokrasi var, Katar'da demokrasi var, efendim Suriye'de yokmuş. Parayı Suudi Arabistan veriyor, Katar veriyor, silahı da sen veriyorsun, git kardeşini öldür diye. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir olay yaşandı mı hiç? Başka bir ülkenin askerleri, ellerinde silahlarla bizim ülkemize geliyorlar, bizim ülkemizde kamp kuruyorlar. Parlamentodan izin alındı mı? Nasıl oluyor bu?"

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, CHP olarak barıştan, insanlıktan yana bir politika izleyeceğinin sözünü vererek konuşmasını sürdürdü.

'GELMEZSENİZ NAMERTSİNİZ'

Konuşması arasında kendisini dinlemek için Varlık Kapalı Pazar yerine gelen mahalle sakinlerine, "Antalya'ya gözümüz gibi bakacağız" diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kamuoyunda 'CHP'li belediyeler çalışmıyor AKP'li belediyeler çalışıyor' şeklinde bir algı yaratılmak istendiğini söyledi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "'AKP'li belediyeler çalışıyor'da bir haklılık payı var. Malı götürmek için olağanüstü çaba harcadıklarını hepiniz biliyorsunuz herhalde. Peki CHP'li belediyeler, onlar kendilerine değil, ceplerine değil, kentleri için, halk için çalışıyorlar" dedi.

Sosyal demokratların olduğu yerde insanın huzur içinde olacağını belirten, İstanbul'da insanların sinemaya, tiyatroya gitmek, nefes almak için Beşiktaş'a, Kadıköy'e, Bakırköy'e gittiğini anlatan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bugün belediye başkanlarımıza verdikleri mücadele nedeniyle teşekkür ediyorum. İktidarın baskısı altında, savcı, polis, müfettiş, İçişleri Bakanlığı bir tarafta. Hangi taraftan gelirseniz gelin, gelmezseniz namertsiniz, bizim belediye başkanlarımızı ne yaparsanız yapın, halka hizmet etme yolundan alıkoyamazsınız" diye konuştu.



EB(HA/SS)