Çeşitli ziyaretler için Niğde'ye giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aksaray'da bir dinlenme tesisinde durup, partilileriyle bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, eğitim için getirilmek istenen '4+4+4' sistemiyle ilgili Milli Eğitim Komisyonu'ndaki olayların hatırlatılması üzerine, TBMM'de birçok yasanın uzlaşı sonucu çıktığını belirtti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Anayasa değişikliğinde de değinen Kılıçdaroğlu, seçim meydanlarında, çağdaş ve özgürlükçü bir anayasa ihtiyaç olduğunu söylediklerini, bu sözlerinin arkasında olduğunu ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da 3 milletvekilinin görev yaptığını anlattı.

"4+4+4 TÜRKİYE'YE GERİYE GÖTÜRÜR"

'4+4+4' olarak nitelendirilen eğitim sisteminn Türkiye'yi geriye götüreceğini savunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dördüncü sınıftaki çocuk, nasıl kendisi bağımsız karar alabilir. Liseyi bitirenler bile gelip soruyor. Acaba biz hangi bölümü seçsek. Hangi üniversiteyi tercih etsek diye soruyorlar. Bu tercihleri bile yapmakta zorlanıyorlar. Kaldı ki biz ilköğretim 4'üncü sınıftaki çocuğa tercih yaptıracağız. Akıl, mantık var. O açıdan biz bunu önce milli eğitim şurasında görüşülmesini konuşulup, tartışılmasını eğitim fakülteleri otursunlar, tartışsınlar, doğrusu neyse karar versinler. Biz kararın gereğini yapalım. Dünya uygulamalarına baksınlar. Bütün bunların hepsini söyledik. Ama 'hayır ben bildiğimi okurum'. Hükümet tasarısı değil. Bakanlar kurulundan geçmemiş, Milli Eğitim Şurası'ndan görüşülmemiş, Milli  eğitim bakanlğında bile tartışılmamış. Teklifi eğitimciler bile vermiyor. Olayın garabet üst üste geldi ki. Oturulup tartışılacak. Arkadaşlarımız komisyonda bu teklifin Milli Eğitim açısından ne kadar sakıncalı ve zararlı olduğunu anlatıyorlar. Buna tahammül edemiyorlar. Komisyonu basıyorlar. İşgal ediyorlar. 20 madde 20 dakikada geçiyor. Bu doğru değil.''

Düşünce özgürlüğü ve demokrasinin bu olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, baskı, şiddetle bir yere varılamayacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"İktidar gücü ile baskıyı birleştirirseniz, onun adı farklı olur. Onun adı demokrasi olmaz. Son günlerde olanda odur. İktidar içinde kaba güç beraber olmuştur. İktidar gücü ile kaba güç, biraber olması demokrasiyi doğurmaz. Zaten kararlar oy birliğiyle alınması lazım. Oy birliği olmazsa o madde erteleniyor.Dolayısıyla o komisyonun sağlıklı bir şekilde yürüyeceğini inanmıyorum.''

Sivas olaylarındaki zaman aşımını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, insanların diri diri yakılmasının, rejimi, inançı ve kimliği ne olursa olsun hiç bir grubun bunu kabul etmeyeceğini, katliamın sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyledi. 



HB(İA/İD)