Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2012-2013 Akademik Yılı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın katılıdığı törenle başladı. Konuşmaya başladığı sırada bir grup öğrenci, 'Hoş geldin Suat Abi' yazılı kartonları açınca kısa süreli tedirginlik yaşayan Bakan Kılıç, daha sonra gülümsedi. Bakan Kılıç, gençlerden hayatlarını, 'Çanakkale'ye gelmeden önce' ve 'Çanakkale'ye geldikten sonra' olmak üzere iki temel evrede şekillendirmelerini istedi.

Bakan Kılıç, Çanakkale Valiliği'nin ardından ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü’ne gelerek Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner'i makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Laçiner, Bakan Kılıç'a seramikten yapılmış Truva Atı hediye etti. Bakan Kılıç daha sonra rektörlük binası yanındaki iletişim fakültesi ile kütüphane ve dokümantasyon dairesi ek binasının temelini attı. Bakan Kılıç butona basarken basın mensupları arkasında kaldı. Bunun üzerine basın mensupları Kılıç’tan yüzünü kendilerine dönmesini istedi. Bakan Kılıç basın mensuplarına yüzünü dönünce sabit olan buton arkasında kaldı. Bakan Kılıç da kolunu ileriye uzatıp parmağıyla butona basıyormuş gibi yapıp poz verdi.

Ardından Troia Kültür Merkezi'nde 2012-2013 Akademik Yılı açılış programına geçildi. Burada konuşmaya başladığı sırada bir grup öğrenci, 'Hoş geldin Suat Abi' yazılı kartonları açınca kısa süreli tedirginlik yaşayan Bakan Kılıç, daha sonra gülümsedi. Kılıç, "Pankartı açanlar, açmayanlar dahil sevgili genç kardeşlerim, sizleri en kalbi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" dedi.

SALON BOŞ KALMIŞ SİTEMİ

Yaklaşık 38 bin öğrencisiyle ÇOMÜ'nün büyük bir marka olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, salonudaki boş koltukları görünce, "Acaba dedim, ne olur ne olmaz diye bazı gençler kapıdan geriye mi çevrildi? Eğer böyle bir durum varsa kapıdan geri dönenlerden peşinen özür dilerim. Çünkü bu kadar kalabalık bir üniversitede bu salon mutlaka dolu olmalıydı gençlerle diye düşünüyorum. Var mı öyle bir şey, bilmiyorum. Ben tedbiren bu cümleyi kayda geçirmiş oldum" dedi. Ancak salondan bir tepki gelmedi.

GECELERİMİZİ GÜNDÜZLERİMİZE KATIYORUZ

Daha sonra sözlerine devam eden Bakan Kılıç, "Bakanlık olarak sizler için yurtlar, spor tesisleri yapmaya, sizlerin daha kaliteli ortamlarda eğitim almanızı sağlamaya gayret ediyoruz. Bütün bunlarla birlikte sizlerin daha sağlıklı yaşamasına, sportif becerilerinizi, kabiliyetlerinizi ortaya koymanıza, 'İnşa ettiğimiz güçlü yarınlarımız için umudumuz gençliktedir' sloganıyla hareket ediyor ve Cumhuriyet Türkiye'sinin gelecek namına neyi varsa tamamını yeni nesillerin üzerine inşa etmek için gecelerimizi gündüzlerimize katarak sizler için üretime devam ediyoruz. Bütün bunları yaparken hedeflerimiz açık, net. Kafamızın arkasında hiç gizli saklı bir ajanda arayışı yok. Cumhuriyet Türkiye'sini kendi kültüründen, tarihinden, değerlerinden, manevi birikimlerinden, inanç kalitesi ve zenginliğinden beslenen nesillerin omuzları üzerinde yüzyıllar sonrasına taşıyabilecek bir süreci inşa etmenin mücadelesini veriyoruz" diye konuştu.

ÇANAKKALE OLMASAYDI

Çanakkale'nin tarihi önemine de değinen Bakan Kılıç, "Çanakkale olmasıydı muhtemelen bir Samsun, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzurum, Muğla, Antalya olmayabilirdi. Çanakkale geçilmez kılınarak Türk milletinin yönelebilecek her türlü işgal girişimi önlendi. Türk milletinin gerektiğinde süngüsüyle, gerektiğinde göğüs göğüse ama tarifi imkansız bir imanla kendi toprağını koruyabilecek güç ve dirayette olduğu dünyanın bütün milletlerine gösterdi. Böyle bir coğrafyada eğitim öğretime devam ediyor olmanın sizlere yüklediği çok büyük bir manevi sorumluluk var. Bu tarih her yerde yok. Bu zenginlik ülkemizin her vilayetinin sahip olduğu bir zenginlik değil" dedi.

Bakan Kılıç, gençlerden hayatlarını, 'Çanakkale'ye gelmeden önce' ve 'Çanakkale'ye geldikten sonra' olmak üzere iki temel evrede şekillendirmelerini istedi.

Daha sonra ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Bakan Suat Kılıç'a Şehitler Abidesi'nin minyatürünü hediye etti. Açılış törenine Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, Ak Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, öğretim üyeleri de katıldı.



Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ÇNAKKALE, -



BG,EK(İÖ/CK)