Söz konusu KHK ile yüksek öğretim kurumlarından 330 akademisyen, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2 bin 585, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 kişi, TRT'den 80 kişi görevden alındı.

Kararname ile Ankara Üniversitesi'nden toplam 72 kişinin görevden alındığı öğrenildi.

Bu üniversite bünyesinde görev yapan, "AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu" kitabının yazarı Doçent Bülent Duru ve kitabı birlikte yazdığı Profesör İlhan Uzgel de son KHK ile ihraç edilen isimler arasında bulunuyor.

İhraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi'nde görevli Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da yer aldı.

İstanbul Bilim Üniversitesi'nde görevli Profesör Öget Öktem Tanör de KHK ile görevden alındı.

İbrahim Kaboğlu

Marmara Üniversitesi'nde görevli Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da ihraç edilen isimler arasında.

"Bölümün artık fiili olarak işlevini yürütmesine imkan yok."

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 3'ü profesör 5 akademisyen ihraç edildi.

Bu ihraçlarla toplamda 10 kişilik öğretim kadrosu olan bölümde 4 akademisyen kaldı.

Bir önceki KHK ile ihraç edilen Süreyya Karacabey, bölümün fiili olarak artık işlevini yürütmesine imkan kalmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Biz Tiyatro bölümünde barış akademisyenleri olarak 6 imzacıydık. Geri kalan kalan beş arkadaşım da bugün ihraç edildi. Biri ÖYP'li asistan, üç profesör, bir araştırma görevlisi ve bir doktor arkadaşımın da ihracıyla beraber bölümün artık fiili olarak işlevini yürütmesine imkan yok. Bütün eğitim şu anda durmuş durumda. Oyunculuk ana sanat dalından 3 ve yazarlık dalında bir akademisyen arkadaşımız kaldı ama onlarında tüm bölümü yürütmelerine imkan yok."

Karacabey, bölüm arkadaşları arasında ihraçların devamının beklendiğini de ifade ederek, "Bizlerden sonra atılmayı bekleyen arkadaşların durumu daha kötüydü. Arkadaşlarım atılmışken ben burada ne yapıyorum' diyorlardı. Sıranı beklemek zaten öldürücü bir şey" dedi.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile 16 kişi ise görevine iade edildi. 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildi. (BBC)