Botaş'a ait Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının Şırnak'ın İdil İlçesi'ne 1 kilometre mesafeden gecen bölümüne PKK'lı tervristler tarafından saat 03.00 sıralarında sabotaj düzenlendi. Boru hattında düzenlenen sabotajda bir noktada patlama meydana gelirken, 100'er metre arayla iki farkla noktada da yangın çıktı.

Yangınlara, bölgeye sevkedilen Botaş'a ait itfaiye ekipleri güvenlik gerekçesiyle uzun süre müdahalede edemedi. Petrol akışı durdurulurken, bölgede jandarma ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri aldı. Hat üzerinde başka patlayıcının olup olmadığı bomba uzmanları ve dedektör köpekler tarafından kontrol edilirken, başka bir patlayıcıya rastlanmadı.

SAAT 11.00'DE KONTROL ALTINA ALINDI

Sabahın ilk ışıklarıyla alevlere müdahale eden ekipler yangını saat 11.00 sıralarında kontrol altına alırken, soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

Kerkük- Yumurtalık petrol hattına düzenlenen sabotajın ardından güvenlik güçleri bölgede geniş çaplı operasyon başlattı. Bölgedeki hakim tepelerde önlem alarak, uzaktan patlama ihtimaline karşı frekans ve sinyal kesici jammer araçlar da bölgeye getirildi. Bölgede çok sayıda jandarma ekibi ve geçici köy korucularının stratejik noktalarda mevzilendiği görüldü.

PATLAMA BİR NOKTADA

BOTAŞ yetkilileri patlamanın bir noktada olduğunu fakat çok sayıda noktada biriken petrolün büyük çaplı yangınlara sebebiyet verdiğini söyledi. Patlamanın etkisiyle çevreye yayılan petrol yanarak binlerce dönümlük arazide hasara neden oldu. Patlamanın olduğu noktanın dere yatağı olması nedeniyle dolayı akıntının çok olduğu ve bu akıntının da yangına sebep verdiği görüldü. Gece trafiğe kapanan İdil- Cizre karayolu ise sabah saatlerinden itibaren açıldı.



BK(GG/COŞ)