20 yıldır yabancı arkeologların çalıştığı kazı alanı, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Baran başkanlığındaki Türk arkeologlarına teslim edildi. Yaklaşık 1.5 aylık çalışmalarda 500-600 metre kadar kazı yaptıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Baran, antik kentin yaklaşık 2.5 kilometrekarenin üzerinde kurulu bir kent olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Baran, "İnsanların kazı alanlarına ulaşması zor. Kentin içerisinde bulunan toprak yollar araçlar için elverişli olmadığı için yürüyerek ulaşılıyor. Buraya gelen insanlar henüz kente nereden girileceğini bilmiyor. Bu nedenle bu yılki kazılarımıza kentin 7 kapısından birisi olan doğu kısmında bulunan sur üzerinde başladık" dedi.

Kaymakam Levent Kılıç ise Kerkenes Harabeleri'nin Sorgun için tarihi ve turistik bir öneme sahip olduğunu belirtirken, "20 yıldır yabancı arkeologlar kazı çalışması yapıyordu. Bu yıl ilk defa 120 bin TL gibi büyük bir ödenek ile Muğla Üniversitesi bu kazıyı üstlendi. Kazı çalışmalarının bu yıl kentin 7 kapısından biri olan doğu kapısından olması, kentin girişinde ayrı bir görünüm kazandırmış" diye konuştu.

Belediye Başkanı Ahmet Şimşek da bölgenin, dünyanın en büyük medeniyetlerinin yaşadığı bir yerleşim alanı olduğunu ifade etti. Şimşek, "Yıllardır burada kazı yapılır. Görsel bir şeyler var mutlaka. Bu yıla kadar yapılan kazılar insanları pek tatmin etmiyordu. Bu yıl biraz daha hızlanmış gördük" ifadelerini kullandı.



HY(AY/CK)