Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından düzenlenen 1373’üncü Yılında Evrensel Aşura Matem Töreni’ne İran Meclis Başkanı Dr. Ali Laricani, Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Humam Hammudi, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Dünya Caferi Alimleri Birliği Başkanı Hasan Karabulut, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatçılar da katıldı.

Kerbela’da hayatını kaybeden şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz yaptı.

Suriye’de Hz. Zeyneb ve Hz. Rukayye’nin türbelerinin Selefiler'ce bombalandığını vurgulayan Selahattin Özgündüz, Türkiye’nin bu olumsuzluğu engelleyebilecek güce sahip olduğunu söyledi. Filistin’de yaşanan saldırılara da değinen Selahattin Özgündüz, bu yıl yapılacak kan bağışlarının Kızılay aracılığıyla Filistin’e gönderileceğini kaydetti.

“ÖLÜM ZELİL BİR HAYATTAN HAYIRLIDIR”

Törene katılan İran Meclis Başkanı Dr. Ali Laricani yaptığı konuşmada Müslümanlar'ın ve tüm insanlığın Kerbela Olayı’ndan ders çıkarması gerektiğini söyledi. Hz. Hüseyin’in “Ölüm zelil bir hayattan hayırlıdır” sözüne değinen Dr. Ali Laricani, “Aşura mesajı onurlu bir yaşama mesajıdır. Aşura yalnızca tarihi bir hadise değildir. İmam Hüseyin’in mesajındaki gibi mazlumların yanında olmalıyız” diye konuştu.

Gazze Şeridi’ne bomba yağdıran İsrail’i eleştiren Dr. Ali Laricani, “Uluslararası toplum özellikle vicdanları sızlamadan Gazze halkının üzerine bomba yağdıran ABD ve Siyonist İsrail’i kınamak yerine ‘bizi suçunuza ortak edin’ mesajını verdiler. Kahraman Filistin Halkı’na 22 ve 8 gün savaşında onur kazandıran direniş ruhu ve özgürlük tutkusu olmuştur” dedi.

İsrail’in bu saldırıya rağmen yenilgiye uğradığını öne süren Dr. Ali Laricani, İsrail’in gelecekte büyük zorluklarla karşı karşıya geleceğini belirtti. Konuşması zaman zaman tekbirlerle kesilen Dr. Ali Laricani, ortadoğu ülkelerinin uyanık olmasını, İsrail’in oyununa gelmemesini istedi. Dr. Ali Laricani, konuşmasının ardından törene katılanları selamladı.

Törende daha sonra tiyatro oyuncuları Kerbela Olayı’nı canlandırdı. Tören boyunca meydan ve çevresinde emniyet güçlerinin yanı sıra tertip komitesinin de yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

(BB)