Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in gündemi kentsel dönüşüm konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını, helikopterden kentteki dönüşüm alanları incelediklerini belirterek "Sıra icraatta" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde 'İzmir'in Kentsel Dönüşümü ve Ulaşım Vizyonu' adlı toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Toplantıda Bakan Yıldırım'a limanın eski fotoğrafı, Bakan Bayraktar'a da gecekondu fotoğrafı hediye ederek "Bakanlar bunları gerçekleştirince yanına yeni fotoğraflarını asmaları için bunları veriyoruz" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Bakan Yıldırım ise, iki günlük ziyaretleri boyunca kent dönüşümünün İzmir gündemine oturduğunu gördüğünü, bundan da mutluluk duyduğunu kaydetti. Dönüşümün siyaset aracı olarak düşünülemeyeceğini kaydeden Yıldırım, İzmir için öne koydukları 35 projeden 11'ini fiilen başlattıklarını, 2023'e kadar tamamını gerçekleştireceklerini ifade etti.

Bu projeler içinde kentsel dönüşümün de olduğunu, bu konuyla ilgili önemli görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Yıldırım, "Bundan sonra yapılacak iş sözlerimizi icraata dönüştürmek. 'Bunun için yasa yoksa yasa yapacağız, SİT varsa SİT'i kaldıracağız' dedik" diye konuştu. Yıldırım kruvaziyer turizminde İzmir'in başarısının da dikkat çekici olduğunu anlatarak "500- 600 bini bırakın 2 milyon yolcu hedefine kilitlenin" dedi.

"EXPO İÇİN HİÇBİR MAZERETİNİZ KALMIYOR"

İzmir'in EXPO 2020'yi İzmir'e kazandırmak için Hükümetin üstüne düşen herşeyi yaptığını söyleyen Yıldırım, "Hiçbir mazeretiniz kalmıyor. Açık söyleyeyim. Kaçtığınız yere kadar kovalarım. Yine olmazsa o zaman günah bizden gitti. Biz hazırız, çalışacağız. İzmir'imize çok daha güzel hizmetleri hep beraber kazandıracağız. Ülkemizin bölgede etkinliği gittikçe artıyor. Türkiye her bakımdan bölgesel bir güç haline geldi" dedi.

2023 hedeflerini belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, afet riskini yok etmek için kent dönüşümünü yapanlara büyük iş düştüğünü vurgulayarak bunun için el birliği yapılması gerektiğini söyledi.

"DERBİYE RAĞMEN SİZİN İÇİN GELDİLER"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bugün üyelerimiz Fenerbahçe- Galatasaray maçına rağmen sizin için geldiler" diyerek Bakan Bayraktar'ı daha sık İzmir'e beklediklerini vurguladı. Demirtaş, Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes Havzalarındaki kirliliğe son verilmesi için de talepte bulunurken doğal SİT alanlarının da Çeşme, Selçuk gibi en verimli yerlerden başlayarak yeniden değerlendirilmesini istedi.



BT (KÖ/RT)