Ege Karadenizliler Federasyonu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, İzmir milletvekilleri ve çok sayıda davetliyi kahvaltıda buluşturdu.

Seyirtepe Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Binali Yıldırım, yarın 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 97’nci yıldönümünün kutlanacağını hatırlattı ve Çanakkale şehitlerini andı. Nereden gelirse gelsin İzmir’de yaşayan herkesin bu kente borcu olduğunu vurgulayan Yıldırım, İzmir’e yaptıkları yatırımları anlattı. Hayata geçirdikleri 55 kilometrelik çevre yolunun İzmir’i adeta bir gerdanlık gibi kuşattığını, bu yolun kuzeyde Trakya’ya kadar uzatılacağını da dile getiren Yıldırım, dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek Çandarlı Limanı’nın da Yap-İşlet-Devret modeliyle inşaasının sürdüğünü hatırlattı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İZMİR’DEN BAŞLAYACAK

İzmirliye hizmette siyaset ayrımı yapmadıklarını, yerel yönetimlerle işbirliği yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, “İzmir’in ihtiyacı neyse siyaseti arka planda bırakacağız. Amacımız Türkiye’de kentsel dönüşümün öncü projelerini İzmir’den başlatmak. Daha konforlu, daha güzel mekanları İzmirlilerle buluşturmak” dedi. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kentsel dönüşüm projelerini İzmir’den başlatacağını duyuran Binali Yıldırım, “Bunun çalışmalarını da tamamlamış durumda. Yasa önümüzdeki hafta Genel Kurul’da. Yasa’nın çıkmasıyla birlikte uygulamasına yönelik ilk projeyi İzmir’den başlatacağız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“SİYASETE MALZEME YAPMAYALIM”

Bu müjdenin ardından bir de istekte bulunan Yıldırım, “Yalnız sizlerden önemli bir istirhamım var. Bu projeleri aman aman siyasete malzeme yapmayalım. Bu İzmir’in önemli bir şansıdır. Kentsel dönüşüm, şehir yenileme projeleri lüks değildir, ihtiyaçtır. Buranın deprem bölgesi olduğunu asla unutmayalım. Yaşanacak güzel mekanlar, emniyetli binalar için neslimizin geleceği için onlara daha güzel bir İzmir bırakmak için bu projelere herkesin siyaset dışı bakmasını ve destek vermesini özellikle bekliyorum” diye konuştu.

İZMİR’İN 35 TANE EYFEL’İ VAR

Bakan Yıldırım, İzmir’i Türkiye’nin ticari başkentine İstanbul’a bağlayacak ve bünyesinde dünyanın ikinci büyük köprüsünü de barındıracak İstanbul-İzmir Otoyol inşaatına da başladıklarını aktararak, Ankara ile de hızlı tren projesini başlattıklarını dile getirdi. İzmir’in EXPO 2020’ye adaylığı konusunda da çalışma yürütüldüğünü anlatan Yıldırım, “EXPO organizasyonlarının amacı yapıldığı yerlere bir eser bırakması. Örneğin Paris EXPO’sunda Eyfel Kulesi yapılmış. Bizim izmir EXPO’sunda bırakın bir tane Eyfel’i 35 tane Eyfel var. en az 10 tanesi EXPO’dan önce bitecek. Bir çok projeyi EXPO tarihinden önce İzmir’e kazandıracağız” dedi.

BAYRAKTAR DA KANUNU BEKLİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da “Bizim Karadenizliler Türkiye’nin çimentosudur” diye başladığı konuşmasında Ege’deki Karadenizlilerin de kente aidiyet duygusunu benimseyerek İzmirli olduğunu söyledi. Kabinenin bir üyesi olarak da İzmir’in kalkınması ve EXPO 2020’nin İzmir’de yapılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Bayraktar, “İzmir marka bir şehirdir ama hakettiği yere getiremedik. Tüm İzmirlilerle ve seçilmiş olanlarla birlikte hakettiğini yapacağız. Şehircilik bakımından verdiği fotoğraf iyi değil. Bunda hepimizin günahı var. Son 10 senede olmadı. Bu çarpık, çirkin, mühendislik hizmeti almayan bu yapılaşma 40-50 seneye geri giden bir olgu. İnşallah mecliste olan kanun çıkmasından sonra da İzmir’de Valilikle, yerel yöneticilerle birlikte biz afet dönüşümünü, kentsel dönüşümü dalga dalga başaracağız. Bu masanın hedefi insandır. Karşılıklı çözeceğiz. Öncelikle insanların dönüşümü yapması için kira yardımından tutun, diğer her türlü katkıyı vereceğiz” diye konuştu.

İZBAN’IN 40 YENİ TRENİ TÖRENLE SATIN ALINDI

İki bakan daha sonra Türkiye'nin en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemi İZBAN’a alınan 40 tren setinin sözleşme törenine katıldı. 

İmza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Güney Kore Ankara Büyükelçisi Sankyu Lee ve Hyundai Rotem CEO’su Min-Ho Lee’nin yanı sıra çok sayıda üst düzey bürokrat katıldı. İZBAN’IN 10 Ekim 2011’de gerçekleştirdiği tren seti alım ihalesini 179 milyon 998 bin 812 dolara kazanan Hyundai Rotem temsilcileri ile birlikte atılan imzaların ardından 20’nci ayda 3, takip eden 7 ayda 17, sonraki 7 ayda ise 20 set olmak üzere 40 tren seti İzmir’de olacak ve günlük yolcu taşıma kapasitesi de iki katına çıkacak. İZBAN’daki tren sayısı da 73’e yükselirken, yeni 40 set EMU banliyö tren ünitesinde 45 milyon dolarlık yerli yan sanayi malzeme kullanılacak.

YILDIRIM: SİSTEM GELDİĞİ NOKTADA DURACAK DEĞİL

İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kentin kuzeyinden güneyine uzanan 80 kilometrelik bir hatta her gün 160 bin İzmirli’ye hizmet verildiğini, çevreci, konforlu ve dakik bir ulaşım sistemi olduğunu dile getirdi. Projenin gerçekleşmesinde uyumlu bir çalışma gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’ne teşekkür eden Yıldırım, “İzmir Banliyö Sistemi geldiği noktada duracak değil. Bu proje hem kuzeye, hem güneye devam edecek. Kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk’a kadar 150 kilometreyi geçecek bir hattan bahsediyoruz. Zaten bunun ilk adımını da geçtiğimiz aylarda attık. Cumaovası-Torbalı kısmının altyapı ihalesi yapıldı, çalışmalar başladı” dedi.

HEDEF 550 BİN YOLCU

İZBAN’ın geçtiğimiz yıl Mart ayında açıldığını hatırlatan Yıldırım, bu hattın projesinin günde 550 bin yolcu kapasiteyle planlandığını, daha üçte birine bile ulaşılmadığını dile getirerek sefer sayısının mutlaka artırılması, sefer aralıklarının 6 dakikaya düşürülmesi gerektiğini söyledi. Bunun için yeni tren setlerine ihtiyaç duyulduğunu ve hattı ortak kullanan Demiryolları’nın şehirler arası tren seferleri ile İZBAN’ın da entegrasyonunun gerektiğini vurguladı. Yıldırım, “Bu iki şeyi yaptığımız zaman günde 550 bin yolcuya rahatlıkla erişebiliriz. Bunun birinci adımı için gerekenleri bugün yapıyoruz. Gerek bilet gerek tarife entegrasyonuna bir an önce geçilirse hat daha verimli hale gelecek. Seferleri 12’den 6 dakikaya düşürdüğümüzde özellikle sabah akşam yoğun saatlerde taşınan yolcu sayısı kısa vadede iki katına çıkmış olur” dedi.

Yıldırım, devam eden metro inşaatları ve yeni projeler İZBAN’la birleştirildiğinde orta ve uzun vadede İzmir’in toplu ulaşım altyapısına çok önemli bir rahatlamayı sağlamış olacaklarına dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da emeği geçenlere teşekkür ederek “Bu yeni yatırım kentimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

KOCAOĞLU’NDAN “4 DAKİKA” TALEBİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen ilk defa 160 binin üzerine çıkarak kapasite rekoru kırıldığını hatırlatarak, “150 yıl önce yapılan bu hattı işletmek büyük bir sıçramadır ama daha yapılacak çok iş vardır. Bunun yanında Devlet Demir Yolları’nın mutlaka 12 dakikadan daha aşağı, 6 dakikada, gerekiyorsa 4 dakikada bir trenlerin çalışabileceği bir sistemi oturtması gerekmektedir. Bunun için de yıllardır taşımacılık yapan demiryoluyla kenetlenmiş olan demiryolcu arkadaşlardan bu sistemi kabullenmelerini istiyoruz” dedi.

“METROMUZU BİTİRİYORUZ”

İzmir metrosuyla da ilgili açıklama yapan Kocaoğlu, “Metromuzu bitiriyoruz. 30 Mart saat 11.00’de Evka-3 ve Bornova istasyonlarımızı açıyoruz. Önümüzdeki ay Hatay ve İzmirspor, Ağustos-Eylül gibi de Göztepe, Güzelyalı ve Fahrettin Altay güzergahını devreye sokacağız. Böylece İzmir’in raylı sistem omurgası bitirilmiş olacak. Ayrıca DDY ile birlikte Türkiye’nin en büyük problemlerinden ve dünyanın en büyük geri dönüşüm projelerinden bir tanesini, Körfez Projesi’ni gerçekleştiriyoruz. Şu anda projeler yapılıyor. Umuyorum hep birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da desteği ile Körfez’de en kısa zamanda yüzeceğiz” diye konuştu.

Hyundai Rotem CEO’su Min-Ho Lee ise bu proje için tüm kaynaklarını kullanarak istenen kalite ve zamanında teslimat yapacaklarını kaydetti.



BT(İÖ/AAA)



---------KUTU--------------


Yeni trenlerin özellikleri



Hyundai Roten tren seti, 70’er metrelik 3 tane vagondan oluşuyor ve 750 yolcu taşıyabiliyor. Setler 2300 beygir gücünde ve saatte 140 kilometre maksimum hızda çalışacak şekilde tasarlandı. Trenlerin hat üzerinde güvenliği ATS ve TOTMAN gibi ileri teknoloji sistemlerle sağlanıyor. Tren 6 tane yüksek ısıtma-soğutma kapasiteli klima sistemi ile donatıldı.