Kentsel dönüşümle birlikte kurulacak yeni binalarda özel sistemle atık yağlar depolarda birikecek. Binalara yerleştirilecek tahliye sistemiyle hane sakinleri kullanmış oldukları yağı depoda biriktirecek. Bu şekilde kullanılmış yağlar ekonomiye geri kazandırılacak. Çevresel tahribatlar ve yüksek maliyetlerin de önüne geçilecek. Bakanlık bu kapsamda pilot il olarak Tokat’ta çalışmalarına başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün birçok yeniliği de beraberinde getireceğini söyledi. Bakan Bayraktar, "Kentsel dönüşüm ile birlikte biz örnek binalar, örnek şehirler kuracağız. Alt yapısından modern görünümüne varıncaya kadar her şeyi ile dört dörtlük şehirler olacak" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, projenin ülke genelinde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını, böylece elde edilecek ekonomik fayda ile sürdürülebilir bir çevre yönetiminin sağlanacağını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık kişi başına ortalama 20 kg yağ tüketiliyor. Yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton yağ, gıda amaçlı piyasaya sürülüyor. 2011 yılında Türkiye'de kayıt altına alınan kullanılmış kızartmalık yağ miktarı, 10 bin ton civarında. Bu yağlardan işletmelerde kullanılanların toplanmasında zorluk yaşanmazken, hanelerde oluşan yağların toplanmasında ise çok büyük zorluklar yaşanıyor.


(BY/BT)