Kentsel Dönüşüm Programı kapsamında Türkiye genelinde yıkımı gerçekleşen 150 kamu binası arasında yer alan ve Aydın'daki üç binadan birisi olan İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı binası önemli bir arama kurtarma tatbikatına ev sahipliği yaptı. Binanın yıkılmasını fırsat bilen Aydın Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, büyük bir depremle yıkılmış bina görünümüne dönüşen enkazda gerçek sahneleri aratmayan bir tatbikat gerçekleştirdi.

AFAD ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile İncirliova Belediyesi itfaiye ekiplerinden oluşan 50 kişi, enkazda zor şartlar altında arama kurtarma çalışma yaptı. Son teknoloji sesli ve görüntülü ekipmanlardan da faydalanan ekipler, enkazdan 4 yaralıyı kurtararak sağlık kurumlarına ulaşmasını sağladı. Enkaz altındaki 2 cesedin de çıkarıldığı tatbikatta, deprem sonrası yanmaya başlayan bir binadan tahliye işlemleri de gerçekleştirildi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM ENKAZI

Tatbikatı Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, İncirliova Kaymakamı Adem Ünal, İncirliova Belediye Başkanı CHP'li Fadime Orbay, Aydın Afet ve Acil Durum İl Müdürü Recep Coşkun izledi. Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, "Tatbikatta 7 büyüklüğündeki bir depremden sonra yıkılmış bir binayı andıran bu enkazda UMKE ve AFAD ekiplerimiz yaralılara sağlıklı bir şekilde ulaşarak onları kurtardı. Bu tatbikatta gerçek bir olayda olduğu gibi ekiplerimiz teknolojik ekipmanları da başarıyla kullandı. Böyle afetlerin ülkemizde bir daha olmaması dileğiyle biz ekiplerimizi her zaman hazırlıklı tutuyoruz. Toplumsal bilinç ve duyarlılığa katkısı olması amacıyla bu tatbikatları sık sık ve her fırsatta yapmak istiyoruz" dedi.

"GERÇEĞE YAKIN BİR ORTAM"

AFAD İl Müdürü Recep Coşkun da, ekiplerin olası felaketlere hazırlıklı olması amacıyla bu tatbikatın yapıldığını söyledi. Coşkun, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan jandarma binasının depremde yıkılmış bir binaya benzediğini belirterek, "Yıkımı gerçekleştirilen bu binada enkaz kaldırılmadan önce tam anlamıyla gerçekçi bir tatbikat gerçekleştirme imkanı bulduk. Personelimizin hazır bulunması açısından karşılaşabilecekleri durum ve olayları gerçeğe yakın bir ortamda sunduk. Bu bina, kentsel dönüşüm kapsamında Başbakanımızın yıkımını başlattığı 150 kamu binası arasında yer alıyor. Dolayısıyla bir bu binayı bu anlamda da değerlendirmiş olduk" diye konuştu.



CU(AÖ/AK)