Kentin çeşitli noktalarında birçok ilginç görüntüyü kaydeden sistemin tablet uygulamasını ise ilk olarak, Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile birlikte Muhabere Şube Müdürü Ayhan Gökdeniz ve Asayiş Şube Müdürü Özgür Duman, kullanmaya başladı. Mobil uygulamanın önümüzdeki günlerde de tüm teşkilata yaygınlaştırılacağı bildirildi. Sistem sayesinde de kentte, 221 olayın aydınlatıldığı öğrenildi.

İzmir’de yapımı adeta yılan hikayesine dönen Mobese sisteminin, kullanılmaya başlamasıyla birlikte teknolojik gelişmeler de yaşandı. Kent Güvenliği ve Yönetim Sistemi olarak faaliyet gösteren birim, İzmir Emniyet Müdürlüğü Muhabere Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermeye başladı. Kentin insan ve araç yoğunluğunun en fazla olduğu 58 noktasında toplam 285 kamera hizmete girdi. Bu kameralar normal çekimin yanı sıra plaka tanıma sistemi ile aranan araçların da plakalardan tespit edilerek yakalanmasını sağladı.

HER POLİSTE OLACAK

Mobesedeki gelişmelerle birlikte Muhabere Şube Müdürlüğü de bir dizi çalışma başlattı. Birim içi faaliyetlerin yanı sıra teknolojik gelişmelerden de yararlanılarak Mobese sistemi mobil uygulama haline gelitirildi. Tablet bilgisayarlara da konulan sistem sayesinde artık 285 kameranın kaydettiği görüntüler ile 155 polis imdat hattına gelen tüm ihbarları anında görme imkanı elde edilmiş oldu. Tablet sistemin pilot uygulamasını da ilk olarak Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile birlikte Muhabere Şube Müdürü Ayhan Gökdeniz ve Asayiş Şube Müdürü Özgür Duman, pilot sistem olarak kullanmaya başladı.

Uygulama ile birlikte yaşanan olumsuzluklara anında müdahale imkanı da elde edilmiş oldu. Pilot uygulamanın ardından sistem, IP numaralarına göre yetkilendirilmiş tablet bilgisayarlara konulacak. Birim müdürlerinin kullandığı sistem, daha sonra da, tüm polis araçlarına dağıtılarak yaygınlaştırılmış olacak.

'SUÇLUYLA TEKNOLOJİK SAVAŞ DA YAPACAĞIZ'

Ali Bilkay, uygulamayı kendisini ziyaret gelen Almanya’nın Bremen kenti Emniyet Müdürü Lutz Muller’e de tanıttı. Bilkay, "Suçlulara karşı önemli çalışmalar yaptık. Bundan da başarı elde ettik. Artık teknolojik gelişmelerin de ışığında yine suçlulara karşı etkili mücadelemiz devam edecek. Tablet uygulama ile polisimiz artık tüm gelişmeleri anında takip edip müdahale etme imkanına kavuşacak" dedi.

KAZA ANLARI DA MOBESE KAYITLARINDA

Bu arada kent genelinde 221 olayın faailleinin yakalanarak aydınlatıymasını sağlayan Mobese sistemi sayesinde kentin çeşitli bölgelerinde yaşanan kazalar da kameralarca kaydedildi. Görüntülerde, koşarak dikkatsizce belediye otobüsünün önünden yola giren ve arkadaki araçları görmeyen yayanın kamyonetin altında kalma anları yer adı. Yine kameralarca tespit edilen bir başka görüntüde ise freni arızalanan kamyonun kırmızı ışıkta bekleyen araçların arasına dalması ve bu sırada iki aracı altına alma anları yer aldı. Bu kazada en dikkat çeken ayrıntı ise 5 yaşlarındaki çocuğun, kazadan yara almadan kurtulduktan sonra yan yatmış olan araçtaki uçurtamasını almaya çalıştığı anlar oldu.