İçişleri Bakanlığı'nın şehir içindeki oto galerilerin kent dışına taşınmasıyla ilgili aldığı kararı uygulayan Diyarbakır merkez Bağlar Belediyesi Zabıta ekipleri ile oto galeri sahipleri arasında gerginlik yaşandı. Belediye tarafından kendilerine verilen sürede işyerlerini kapatarak kent dışında belirlenen yere taşınmayan oto galericiler, işyerlerini mühürlemeye gelen zabıtalara direndi.

Galericilerden Hayri Gök, işyerinin mühürlenmesi karşı çıkarak, "Burası benim işyerim, burayı ben yakacağım" diye bağırınca, bu kez, güvenlik önlemi alan polis devreye girdi. Polislerle işyerinde sakinleştirmeye çalıştıkları Gök arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine polisler, kendilerine zorluk çıkaran Gök'ü biber gazı sıkarak etkisiz hale getirdi ve işyerinden çıkardı.

Zabıta ekiplerinin işyerlerini mühürleyip gitmesinden sonra sinirlenen Hayri Gök, eline aldığı sandalye ile kendi işyerinin camlarını kırmak istedi. Arkadaşlarının sakinleştirmeye çalıştığı Gök, daha sonra cebindeki çakıyı çıkararak kendine zarar vermek istedi. Bir süre sonra sakinleşen Gök, belediyenin kent dışına taşınmaları için kendilerine iki yer gösterdiğini ancak buralardaki işyeri fiyatlarının da 200 bin lira olduğunu ve bunu karşılayacak güçleri bulunmadığını söyledi.

Gök, "Kent genelinde yaklaşık 200 oto galerici var. Zengin kesimin yeri belli. Fakir kesmi de sokaklara attılar. Eğer bu adaletse ben daha bir şey söylemiyorum. İsteseydiler fakir esnaflara da bir yer tasis ederdiler. Ben kendim için direnmiyorum. Fakir olan arkadaşlarım var. Eğer bugün arkadaşım dışarıda kalırsa ben de arkadaşlarımdan birisiyim. Onun için belediyenin de buna bir çare bulmasını istiyorum. Çare bulmadan işyerlerimizi mühürleyip bizi sokağa attılar" dedi.

Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı BDP'li Yüksel Aslan Acer ise İçişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında alınan karar üzerine çalışma başlattıklarını ve 2 ay önce kendi sorumluluk bölgelerinde bulunan 94 oto galeri sahibine taşınmaları yönünde tebligatta bulunduklarını ancak işyeri sahiplerinin bunu yerine getirmediğini söyledi. Acer, "Encümen kararlarımızı da kendilerine ilettik. Bir süredir devam eden bir tartışmaydı. Esnaf gruplarının tamamının şehir dışında faaliyet göstermeleri ile ilgili sadece oto galericiler değil, mermerciler, demirciler, esnafının tamamı zaman içinde şehir dışına taşınacak. Bunlarla ilgili halktan bize gelen çok şikayetler var. Oto galericiler için iki tane site yapıldı. Orada çok iyi şartlarda hizmet verebilecekler. Yeterince de yer var. Kendilerine süre fazlasıyla verildi. Genelge 2008 yılında yayımlanan bir genelge. 4 yıldır gündemdeydi. Pat diye gündeme gelen bir konu değil. Arkadaşlarımız ile toplantılar yapıp durumu kendilerine bildiriyorduk. Süre yetersiz diye bir şey söz konusu değil. Fazlasıyla süre tanıdık. Arkadaşlar biraz daha süre isteyerek bizi oyalamaya çalışıyorlardı. Bir yıla kadar sabit 500 lira ödenecek. Bir yıldan sonra kira artış oranları yasa çerçevesinde bellidir" diye konuştu.



SS,BB(GG/CK) (FOTOGRAFLI)