Yrd. Doç. Dr. Esin Güven, kenelerin yaşamak için kan emmek zorunda olan omurgasız canlılar olduğuna işaret etti. Yrd. Doç. Dr. Güven, kenelerin yumurta, larva, nimf ve ergin (dişi- erkek) olmak üzere 4 gelişim aşamalarının bulunduğunu kaydetti. Kenelerin kan emdiği için insan ve hayvanlara birçok hastalık nakledebilme yeteneğine sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Esin Güven, piknik veya bir orman gezisi sonrası eve gidildiğinde genital bölge dahil mutlaka vücudun her yerinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Güven, "Kene özellikle genital bölgeye yerleşir. O bölgeyi insanlar ya utandıklarından ya da kontrol etmedikleri için keneyi çok geç farkediyor. Kırım Kongo da rastlanan ölümlerde utangaçlık yüzünden geç kalma büyük önem taşıyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Güven, kenelerin yaşam döngüleri sırasında iki defa gömlek değiştirdiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Güven, şunları kaydetti:

"Gömlek değiştirmeden önce kenelerin mutlaka kan emip doymaları gerekmektedir. Kan emme süresi larvada 3- 4 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilmektedir. Söz konusu bu erişkin keneler, toprakta veya bodur bitkiler altında gizlenmiş halde etraflarından kan emebilecekleri bir büyük konak domuz gibi yabani hayvanlar ile sığır, koyun ve at gibi evcil hayvanlar ile insanın geçmesini beklerler. Hayvanların yaydıkları titreşimler, ısı ve karbondioksit kenenin konağını bulmasını sağlar. Uygun konağa tutunan erişkin keneler, 9-14 gün boyunca kan emer ve bu sırada çiftleşirler. Doyan dişi keneler toprağa düşer ve kendilerine yumurtlamaya uygun bir yer bulup ortalama 7 bin kadar yumurta bırakırlar. Yumurtlama sonrası dişi kene ölür."

KİŞİSEL KORUNMA ÇOK ÖNEMLİ

Uzun kollu, kapalı kıyafetler giymenin etkili bir korunma yöntemi olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Esin Güven, paçaların da çorapların içine sokulması gerektiğini söyledi.  Yrd. Doç. Dr. Esin Güven, "Açık renk elbiselerin giyilmesi, üzerimize gelen kenelerin kolayca görülmesini sağlar. Akşamları eve gelindiğinde mutlaka vücudumuzu tamamen muayene etmek gerekmektedir. İkinci kritik nokta ise evcil hayvanlar üzerinde bulunan kenelere temas etmekten kaçınmaktır. Aslında hayvanlar üzerinde bulunan kenelerin bu konağı bırakıp insana gelmesi söz konusu değildir. Hayvanların üzerindeki keneler kesinlikle elle toplanmamalı" diye konuştu.

VÜCUDUNDA KENE GÖREN BİR KİŞİ NE YAPMALI?

Yrd. Doç. Dr. Esin Güven vücuttan kenenin çıkarılması konusunda ise "Kenelerin fark edilir edilmez uzaklaştırılması virüs yükünü de düşük tutmada yararlı olur. Keneyi tutunduğu yerden çıkarmak kolay bir işlem olup paniğe kapılmaya gerek yoktur. Kene, olabildiğince deriye en yakın yerden tutularak yavaş ve sabit bir kuvvetle ters yönde çekilmelidir.Keneler üzerine değişik kimyasallar (gazyağı, bezin, kolonya ) sürülmekte, kene üzerine ısı (yan sigara veya kibrit basma) işlemleri uygulanmakta veya tırnak makası ile kesilmektedir. Bu yöntemler çok yanlış ve riskli yaklaşımlar olup kesinlikle uygulanmamalıdır" dedi.