Kene ile mücadele kapsamında Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman Ilgaz Kuşçayırı ve Sarmaşık köylerinde beç tavuğu dağıttı, doğaya keklik bıraktı. Düzenlenen törende konuşan Nurettin Akman şunları söyledi:

"Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte son yıllarda kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüz var. Ilgaz Dağı Kadın Çayırı'nı Milli Park olarak ilan ettik. Önümüzdeki günlerde parkın güzel bir düzenlemesi yapılmış olacak. İl Müdürümüz, beç tavuğu diye ifade edilen, Afrika'da yaşayan ve son yıllarda Türkiye'ye getirilen, kene mücadelesinde oldukça etkili olan bir tavuk köyümüzde dağıtılacak. Burada kene vakası olmamış, ama tedbir amaçlıdır."

'KEKLİKLERİ SOPALARLA AVLARDIK'

Eski yıllarda kışın kar yağdığında keklikleri çapa ve sopalarla avladıklarını da belirten Nurettin Akman şöyle devam etti:

"Her taraf keklikti, keklik sesi idi. O tabii hali hatırlamamak mümkün değil. Yıllar geçtikçe avladık, kökünü kuruttuk. Burada 50 tane, zamanla daha çok yetiştirmek suretiyle bölgemizde Ilgaz ve yöresinde bu keklikleri dağıtmış olacağız. Temmenimiz, eski doğal yapıya kavuşmak. Memleketin birçok noktasında mevcut doğal hayatı muhafaza etmek için gayret sarfediyoruz. Doğa bozulduğunda böyle tedbirler almak zorunda kalıyoruz."

Milli Park ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü olarak bütün illerdeki teşkilatlarında yıllık 300 bin keklik yetiştirildiğini de belirten Akman, "Kahramanmaraş, Erzurum, Tokat ve Adana'da keklik üretim merkezleri var. Böyle binlerce keklik tabiatta doğaya bırakılıp, mevcut doğal hayatın eski haline getirilmesine çalışılıyor" dedi.

Program kapsamında adları belirlenen vatandaşlara beç tavuğu dağıtılırken, ardından köy dışında doğaya 50 ketlik salındı.



CY(AY/COŞ)