İzmir’de uluslararası nakliye şirketinde bölge müdürü olan 47 yaşındaki Özkan Gülkaynak, kendi yaptığı 7 metrelik 'Karşıyakalı' teknesiyle İzmir’den Tekirdağ’a gelerek demirledi. Üç yıl önce çıktığı turda 42 ülkeyi dolaştığını ifade eden Gülkaynak, "Doğduğumdan beri denize aşık bir insanım. Teknelerle haşır neşirim. Hayatımın büyük bir bölümü denizlerde geçti. Farklı boyutlarda olan teknelerde seyirler yaptım. 15 yaşındayken denizleri dolaşma kararını vermiştim. Bu bir gençlik hayaliydi. Bu sevgi bende hiçbir zaman kaybolmadı. Dünya turuna çıkma kararı aldım. 3 yıllık dünya turu esnasında hiçbir elektronik yön tespiti aygıtı kullanmadan yönümü yıldızlardan buldum. Elektronik hiçbir seyir aygıtı kullanmadan doğa ile bütünleşmek istedim. Yanıma GPS, derinlik göstergesi almadım. Yıldızlara bakarak okyanuslarda yönümü buldum. Rotamı basit bir pusula ile ölçtüm, okyanuslarda son derece basit ve doğal bir hayat yaşadım" dedi.

Gülkaynak, dünya turu esnasında zorluklarla mücadele ettiğini belirtti. Gülkaynak, "Zorluk işin doğasında var. Sadece tecrübe yeterli olmuyor. Hiç kimse sizin bir gemiye, yüzen bir balinaya çarpmayacağınızı garanti edemez. Önümüzde karanlık bir okyanus var. Gece karanlıkta okyanusta ilerlerken bir konteynıra yada bir balinaya çarpabilirsiniz. Dinlenmelerde dahi çarpma riskimiz var. Şansızlıklar yaşadım. Motor arızaları yaşadım. Endenozya'da tifo (mikrobik ve bulaşıcı bir hastalık) oldum. Fiziksel gücüm tamamen tükendi. Zorluklar yaşadım ama bunlarla yılmadan tek başıma mücadele ettim" diye konuştu.

Dünya turu tecrübelerini 700 sayfalık 'Özgürlük Hattının Batısı' adlı gezi kitabında toplayan Özkan Gülkaynak, İzmir’den çıktığı yolda Tekirdağ’da bir süre dinlenerek Karadeniz turuna çıkmak istediğini söyledi.



RY(LK/BT)