Ege Üniversetesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, KİT Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, 2004’te ruhsat aldıkları, 2007’de akredite olan Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi çatısı altındaki pediatrik KİT Ünitesi’nde bugüne kadar 260 hastaya kemik iliği nakli yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin her yerinden hasta aldıklarını, birkaç gün önce Azerbaycan ve Kosova’dan gelen iki hastayla yabancılara da hizmet vermeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Kansoy, şunları söyledi:

"4 yıldan bu yana akraba dışı nakiller de yapıyoruz. Türkiye’nin her köşesinden kardeş vericiye sahip olmayan 500’e yakın hastanın yurtiçi ve yurtdışı verici taramasını yaparken, yabancı hastalarımızla yeni bir dönem başladı. Kosova’dan gelen hastamızın vericisi yok. Onun için de yurtiçi ve yurtdışından donör taraması yapacağız. Azerbaycan’dan gelen hastamıza bir haftaya kadar nakil yapacağız. Kemik iliğini 5 yaşındaki kardeşinden alacağız. Bunlar çeşitli lösemiler, fanconi aplastik anemisi ve ağır aplastik tanısı almış hastalar. Azeri hastamızın ailesi Avrupa’da başka merkezler olmasına karşın bizi tercih ederek geldiler. Kosovalı hastamız ile iki Sudan’dan, bir de Yemen’den gelecek hastalarımız var. Onlara kabul yazılarımızı gönderdik, bekliyoruz. Bu hastalarımız Türkiye Cumhuriyeti ile bu ülkeler arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde bize gönderiliyorlar. Hastaların geliş şekli ne olursa olsun kemik iliği naklinde bir sağlık turizmi başlamıştır, bu da bizi gururlandırıyor."

Öte yandan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaşayan ev kadını Mehin Panahlı ile serbest çalışan Adil Panahlı, 'Fanconi Aplastik Anemisi' tanısı konulan 9 yaşındaki kızları Sabina’ya şifa bulmak için İzmir’e Ege Üniversitesi Hastanesi’ne geldi. Anne ile kızı kemik iliği nakli için Pediatrik KİT Ünitesi’ne yatırıldı. Anne Panahlı en az bir ay dış dünyadan uzak, güneşi bile göremeyecekleri KİT Ünitesi’nde kızı Sabina ile nakil için gün sayarken, ablasına şifa olacak 5 yaşındaki oğlu Murat ile nakil gününü bekleyen baba Adil Panahlı şunları söyledi:

"Kızımın rahatsızlığı 3 yaşında başladı. Trombosit yetersizliği nedeniyle tedavi gördü. 2009’a kadar bu tedaviyi gördü, sadece Bakü ile yetinmedik, Moskova’ya da götürdük. Tedavinin cevap verdiği söylendi. Ancak geçen yıl Sabina ateşlendi. Tekrar Moskova’ya götürdük. Fanconi Aplastik Anemisi tanısı konuldu. İlik nakli olması gerektiği söylendi. Almanya gibi çeşitli Avrupa ülkelerini bize önerdiler. Ancak biz kardeş ülke Türkiye’yi tercih ettik, İzmir’e geldik. Aynı tanıyı koydular. Kardeşinin olması büyük şanstı. Murat’ın iliği uyumluydu. Ancak Murat’ın biraz daha büyümesini istediler. Biz de o süreyi bekledik. Kısa bir süre önce eşim ve kızım hastaneye yattı. Önümüzdeki hafta Murat da yatacak ve ondan alınacak kemik iliği ile inşallah ablası bu hastalığı yenecek. Biz kardeş ülkemizin hekimlerine çok güveniyoruz."

Baba Panahlı, ancak camlar arkasından görebildiği kızı ve eşininin morallerinin de çok yüksek olduğunu belirtirken, kendi olanaklarıyla Türkiye’ye tedaviye geldiklerini söyledi. Geçen yıl en fazla 180 bin liraya yapılabilecek tedavinin bu yıl 250 bin liraya mal olacağını öğrendiğini belirten Panahlı, "Siz şanslısınız, çünkü devletiniz bu tedavileri karşılıyor. Biz ise varımızı yoğumuzu harcayıp kendi olanaklarımızla bu tedaviyi yaptıracağız. Rakamlar artmış. Bakü’de su işinde çalışıyorum. Para biriktirdim ama yetmeyebilir, indirim isteyeceğiz. Olmasa da varımı yoğumu harcarım, yeter ki çocuklarım sağlıklı olsun" dedi.



NC(AÖ/SS)



--- KUTU ---



FANCONİ APLASTİK ANEMİ NEDİR

Anemi halk arasında kansızlık olarak biliniyor. Fanconi aplastik anemisi, nadir, bir takım doğuştan bozuklukların bulunduğu genetik kökenli bir kemik iliği yetersizliği tablosudur. Klasik olarak konjenital anomaliler yanında solid tümörler ve lösemi gelişme eğilimi ile ilerleyici kemik iliği yetmezliği olarak tanımlanıyor.