Eyüp Belediyesi'nin yeni imar planına göre Kemerburgaz Mithatpaşa Mahallesi'nde stadyum ile üniversite yapılması için Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) ve Kamusal Ortaklık Payı (KOP) adı altında mahalle sakinlerinin arazilerinden 4 bin metrekaralik arazi kesildi. Arazilerinden kesintiler yapılan vatandaşlar bu kararın üzerine bugün saat 10.00 sıralarında Eyüp Belediyesi binası önünde toplandı. Karara tepki gösteren vatandaşlar önce şikayet dilekçelerini belediyeye sundu ardından da "Başkan dışarı", "Başkan gelmezse gitmeyiz" sloganları atarak eylemlerine başladı. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile görüşmek isteyen vatandaşlardan bazıları yanlarında getirdikleri tapuları yaktı.

Gergin anların yaşandığı eylemde Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Şahin vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. Daha sonra imar planı ile ilgili açıklama yapan Şahin, "İmar Kanunu 18'inci madde gereğince çalışmalarımız var. Şimdi bu çalışmalar eksiklerimizi görmemiz için yapıldı. Bu çalışma bu şekilde geçmeyecek. Kesinlikle geri çekilecek. Daha adil bir düzenleme ile yeniden uygulamaya koyacağız. Sizi mağdur etmeyeceğiz. Önceki haklarınızdan geriye gitmeyeceksiniz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından belediye binasına girmeye çalışan Sedat Şahin gergin olan grup tarafından yuhalandı. Bu sırada eylemci bir kadın bayılarak yere yığıldı. Belediye binası önünden grubun ayrılmaması üzerine bina önüne çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren eylemin ardından vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.

EYÜP BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Eyüp Belediyesi'nden vatandaşların protestosuna neden olan imar planıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"1996 tarihte alınan encümen kararı ile yapılan imar uygulaması itirazlar sonucu yasal çerçevede mahkeme kararı ile iptal edilmiştir. İptal kararının gereğinin yapılabilmesi için eski kadastral parsellere geri dönüşüm işlemi yapılmıştır. Daha sonra ise mevcut 1/1000'lik Meri imar planı ve 3194/5006 sayılı İmar Kanunu 18'inci madde ve 18'inci madde uygulama yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tekrar imar uygulaması işlemi yapılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu ve imar kanununda 5006 sayılı kanunla yapılan değişiklikler gözetilerek imar uygulaması yapılmıştır. Yasal sınırlar içerisinde DOP (ilköğretim, orta, lise) kesintisi yapılmıştır. Kamulaştırma ortaklık payı için de ileriki süreçte kamulaştırılmak üzere sağlık tesisi, belediye hizmet alanı, kapalı spor tesisi gibi plan fonksiyonlarında kullanılmak üzere hisselendirilmiştir. Şuanda düzenleme askıdadır. 8 Ağustos 2012 tarihine kadar yapılan itirazlar tek tek değerlendirilecektir. Yasa gereği itirazlar ilçe belediye ercümenine daha sonra da büyükşehire onay için gönderilecektir."