ABD’nin Los Angeles kentinde yıllardır sürgün olarak yaşamını sürdüren dünyaca ünlü İranlı keman ustası Farjad’a, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen tarafından dünyaca ünlü TİME Dergisi’ne kapak olan Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafının yer aldığı çerçeveli portre hediye etti. Atatürk hayranlığı ile tanınan Farjad, hediye edilen portre karşısında çok duygulandı. Yaşamı boyunca geleceğe, ülkesinin kalkınmasına, vatanına ve halkına hizmet veren insanların kendisi için çok önemli olduğunu kaydeden Farjad, Mustafa Kemal Atatürk’ün de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra o dönemler İran’da, kadınlara bazı haklar sağlayarak çarşaflarını çıkarmalarını isteyen, fiilen yabancıların denetimin de olan bankaları ve ulaşım sistemini millileştiren, okullar, yollar, hastaneler yaptırarak ilk üniversiteyi kurduran Rıza Şah Pehlevi gibi ülkesinde dev reformlar yapmış olmasından çok etkilendiğini kaydeden Farjad, Başkan Türközen’e kendisine hediye ettiği portre nedeniyle sonsuz şükranlarını sunduğu söyledi. Belediye Başkanı Türközen ise 'Kemanı ağlatan adam' olarak tanınan Farjad’ın Türkiye aşığı bir sanatçı olduğunu belirtip, Ayvalık’a yerleşmesi teklifinde bulundu. Farjad’ın da başkan Türközen’in bu teklifi nedeniyle mutlu olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Yıllarca ülkesi İran’dan uzakta yaşamak zorunda kaldığı için sıla hasreti çeken ve bunu bestelediği eserlere de taşıyan Farjad’ın öldüğünde ülkesine en yakın ülke olarak nitelediği Türkiye’ye gömülmek istediğini söylemesi ise yürekleri burktu.

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, ve Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Farjad’a Atatürk rozeti takıp, belediyeye ait zeytinliklerin ürünleri olan zeytin, zeytinyağı ve sabun hediye etti.



TY (İÖ/RT)