ÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Pof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ile Huzurevleri Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli Doktor Ömer Eşki, 15 Nisan 2011'de merkez Seyhan İlçesi'ndeki Ova Mahallesi'nde BDP'nin kurduğu 'Demotratik Çözüm Çadırı'nda konuşma yaptı. Bu konuşmaların Roj TV'de yayınlanması üzerine harekete geçen Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, iki doktoru 29 Nisan 2011'de çalıştıkları kurumlarda gözaltına aldı.

KELEPÇELENEREK ADLİYEYE GÖTÜRÜLDÜLER 

'Bölücü örgüt propagandası yaptıkları' iddiasıyla sorgulanan Prof. Dr. Küçükosmanoğlu ile Dr. Eşki, ifadelerinin tamamlanmasının ardından ellerine plastik kelepçe takılarak adliyeye götürüldü. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na ifade veren iki doktor tutuksuz yargılanmak üzere savcılıkca serbest bırakıldı.

MAHKEMEDE BERAAT ETTİLER

Özel Yetkili Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 27 Haziran 2011'de görülen davanın ilk duruşmasında, 1- 5 yıl arasında hapisleri istenen Prof. Dr. Küçükosmanoğlu ile Dr. Eşki beraat etti. İki doktor, sevinçlerini adliye dışında bekleyen yakınları ve arkadaşlarıyla paylaştı. Doktorların davasını izleyen Türk Tabipleri Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu ise, "Arkadaşlarımız yarım saat süren duruşma neticesinde beraat etti. Bu tür şeylerin olduğu bir ülkeyi, böyle antidemokratik anlayışları, sağlık hakkını her anlamıyla savunma mücadelesini yargılama, bunu başka türlü formlara sokma çabalarına şiddetle karşı çıkacağız" dedi.

Kendilerine karşı yapılanlar hakkında hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirten Prof. Dr. Küçükosmanoğlu da, "Ortada ciddi suç olmadığı belliyken, bizim ellerimize plastik kelepçe vurularak adliyeye getirilmemiz üzücü. Herhangi bir kaçma şüphesi olmayan ve mahkemenin kararına saygılı olduğu bilinen kişilerin bu şekilde kamuoyuna gösterilmesi, bu ülkenin bir utancıdır" diyerek tepki gösterdi.

'İÇİMİZ RAHATLADI'

Beraat kararının ardından, avukatı Nilgün Topaloğlu aracılığıyla 'haksız yere gözaltına aldığı' gerekçesiyle Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devlet hazinesine karşı tazminat davası açan Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, 200 lira manevi tazminat kazandı. Davayı kazandığı için mutlu olduğunu ve çok sevindiğini söyleyen Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, "Sembolik bir rakamla dava açmıştım. Bu kararla, umarım herkesin istenildiği zaman, istenildiği şekilde gözaltına alınamayacağını anlamışlardır. Kaçma şüphesi olmadığı halde, çalıştığımız işyerinde olmadık şekilde gözaltına alınmak canımızı sıkmıştı. Bu sonuç biraz olsun içimizi rahatlattı" diye konuştu.



YB(OA/COŞ)