KCK/TM ana davasının 44'ncü duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu 99 sanıktan aralarında Hatip Dicle'nin de bulunduğu 44'ü raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Davanın bugünkü duruşmasının sabah oturumunda tutuklu sanık Lütfi Dağ söz alarak tutuklular adına değerlendirmelerde bulunmak istediğini söyledi. Anadilde savunma ısrarlarının sürdüğünü belirten Dağ, Türkçe bildiklerini ancak anadilde savunma yapmakta ısrarcı olduklarını belirtti.

Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'dan 'Kürt halk önderi' diye söz eden Dağ, "PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto ediyoruz. Öcalan üzerindeki tecrit ile Kürt halkı üzerinde sürdürülen baskıları protesto etmek amacıyla cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerini selamlıyoruz. Özel yetkili mahkemeler bizler tarafından geçerliliğini yitirmiştir. Bize, düşmanca hukuk uygulanıyor. Cellada karşı boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından mahkeme başkanı diğer tutuklu sanıklara dönerek, açıklamaya katılmayanların elini kaldırmalarını istedi. Tutuklu sanıklar ise açıklamaya katılmadıklarına dair el kaldırmadı. Duruşma tutuklu sanık Zeynep Boğa'nın delil ikamesi ile devam etti. Davanın öğleden sonraki oturumunda da sanık Zeynep Bağ ile ilgili delillerin okunmasına devam edildi. Daha sonra görüşü sorulan iddia makamı, yapılan açıklamanın içeriği nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasını ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra ara kararını açıkladı. Mahkeme, okunan açıklamanın tüm içeriği nedeniyle duruşmaya katılan 55 tutuklu sanık hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme duruşmayı Pazartesi gününe erteledi.



FB(GG/ESM)