Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü'nce, terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK'ya yönelik yaptığı operasyonda Ağrı sorumlusu Sudan Güven (37), Kadın kolu sorumlusu Reyhan Çomak (46) ile BDP'li Yaşar Karakuş (37) 6 Aralık 2011 günü Erzurum'da Özel Yetkili 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Sanıklar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ağrı'da geçen yıl meydana gelen 80 terör olayında terör örgütü PKK/KCK'nın, bağımsız Kürdistan devletinin kuruluş amacına ulaşmak için başta küçük yaşta çocuklar olmak üzere gençliğin planlı olarak faaliyetlerde bulunmasına katkı sağladığı savcılık mütalaasında yer aldı. Mütalaada, gençlerin ve çocukların faaliyetler kapsamında silahlı, yol kesme, güvenlik güçlerine taşlı,bomba ve molotoflu saldırı eylemleri yaptırıldığı bildirildi.

EMNİYET, GİZLİ TANIK 'AĞRI DAĞI'NI ÖNCE 'YOK' SAYDI

Erzurum Özel 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Mayıs'ta yapılan duruşmada avukat Müşir Deliduman, müvekkillerinden sanık Yaşar Karakuş hakkında, suçlamalarda bulunan gizli tanık 'Ağrı Dağı'na soruları olduğunu, mahkemede sesi ve görüntüsü değiştirilerek dinlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, yeterli teknik imkan olmadığı için avukat Deliduman'ın bu isteğini reddetti. Mahkeme, avukat Müşir Deliduman'ın sorularını ara bir duruşmayla gizli tanığa yöneltebileceklerini hatırlatarak, Ağrı Emniyeti'ne gizli tanık 'Ağrı Dağı'nın duruşmaya getirilmesi için bir yazı gönderdi. Emniyet Müdürlüğü ise 30 Mayıs'ta 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gizli tanık yazısına karşılık olarak, "Böyle biri yok" diye cevap verdi. Bunun üzerine 1 Haziran günü yapılan 3'ncü duruşmada mahkeme, gizli tanık 'Ağrı Dağı'nın olmadığını dikkate alarak dosyadaki buna ilişkin delillerin çıkarılmasına karar verdi. Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ile Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyalarını 2'nci Ağır Ceza Mahkemesine devretti ve KCK Ağrı dosyasının 4'ncü duruşması 25 Temmuz günü yapıldı. Heyet değişikliği nedeniyle yapılan duruşmada dosyanın kapsamlı incelenmesi için 9 Ağustos'a ertelenmesi uygun görüldü.

GİZLİ TANIK 'VAR' İTİRAFI

Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan ve BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da hazır bulunduğu son duruşmada, 'gizli tanık Ağrı Dağı'nın varlığı yeniden ortaya çıktı. Ağrı Emniyet Müdürlüğü, 7 Ağustos'ta gönderdiği ikinci yazıda, "Tanık, koruma kanunu kapsamına alınamadığı için size bildiremedik" diye itirafta bulundu. Gizli tanığın yeniden ortaya çıktığını söyleyen Avukat Müşir Deliduman, duruşmada şunları söyledi:

"Biz devleti suç üstü yakaladık. Yaratmak ve öldürmek Allah'a aitken, emniyet yarattı, öldürdü ve diriltti. Emniyet, mahkemenin kudretini hiçe sayarak, dalga geçerek diyor ki 'böyle biri yok.' Şimdi ise 'var' diyor. Devletin kolluk kuvvetleri telefon tapeleri ile oynuyor. Emniyet yetkilileri, delil gizlediklerinden tutuklanmaları gerekir. Müvekkilim Sudan Güven'in telefonda Kürtçe konuşması, Türkçe'ye çevrilerek değiştirilmiştir. Yaşar Karakuş'un 3,5 yaşındaki kızı annesine diyor ki; 'babam nerede, ne zaman bitecek işi?' 'Sahte deliller ortadan kalktıktan sonra gelecek' mi demeliyiz. Kürtlere vatandaşlık ceza hukuku uygulanmıyor. Düşman ceza hukuku uygulanıyor. Müvekkilerim katır sırtında mı, dağa giderken mi, yakalandılar?"

GİZLİ TANIK, ARA DURUŞMADA DİNLENECEK

Avukat Müşir Delimudan'ın yaptığı savunmanın ardından mahkeme heyeti, sanıklara söz hakkı verdi. Tutuklu sanıkların Kürtçe konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz, Türkçe ifade vermelerini istedi. Sanıklar bunu kabul etmeyerek yine Kürtçe konuştu. Mahkeme, sanıklar üzerindeki kuvvetli suç şüphesi varlığını göz önende bulundurarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, gizli tanık Ağrı Dağı'nın ortaya çıkmasıyla daha önce verilen dinlenmemesi yönündeki kararından vazgeçti. Mahkeme, 9 Ekim'den önce yapılacak bir ara duruşmada gizli tanık Ağrı Dağı'nın dinlenmesini uygun gördü.