Terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 124'ü tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 9. duruşması görülmeye başlandı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada tutuklu sanıkların tamamı hazır bulundu. Duruşmaya aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanık da katıldı. Duruşmayı BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de izleyici olarak katıldı.


İDDİANAME POLEMİĞİ


Kimlik tespitinin ardından mahkeme avukatların taleplerini aldı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, duruşmanın 9 Ekim'e kadar iddianamenin okunmasıyla devam edeceğini, avukatlardan tahliye taleplerini yazılı yapmasını, alınan taleplerin ise 9 Ekim öğleden sonra karara bağlanacağını belirtti. Bazı avukatlar ceza yargılamasında sözlülük ilkesi esas alındığı için sözlü olarak taleplerinin alınması talebinde bulundular. Bazı avukatlar da iddianamenin tamamının değil özetinin okunmasını istedi. Avukat Sinan Zincir, duruşma salonuna Kürtçe sertifikalı tercüman getirdiklerini ve tercümana bir yer gösterilerek duruşma salonunda bulunmasını talep etti. Mahkeme önceki celsede iddianamenin 133 sayfalık özetinin okumak istemiş ancak sanık avukatlarının itirazı üzerine 2 bin 400 sayfalık iddianamenin tamamının okunmasına karar vermişti.


BALYOZ SAVCISI KCK DURUŞMADA


Duruşmada, daha önce İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Balyoz Davası'nda da savcılık yapan Hüseyin Kaplan hazır bulundu. Duruşma savcısı Ramazan Saban'ın ise mazeretli olduğu öğrenildi. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Kaplan, tercüman talebinin reddine diğer talepleri ise mahkemenin takdirine bıraktığını belirtti.


ERSANLI TAHLİYE EDİLMİŞTİ


Hakim Ali Alçık başkanlığındaki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen 205 sanıklı davada mahkeme 13 Temmuz'daki 8. duruşmada 3. Yargı Paketi kapsamında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanığın tahliyesini kararlaştırmıştı. Yayıncı Ragıp Zarakolu'nun daha önce tahliye edildiği davada halen 124 kişi tutuklu yargılanıyor.


DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE GERGİNLİK


Öte yandan davanın görüldüğü Silivri Cezaevi önünde ise jandarma yoğun güvenlik önlemi aldı. Duruşma salonuna giden yolda önlem alan jandarma görevlileri, araçları köpekler eşliğinde didik didik aradı. Duruşma salonu çevresi güvenlik bariyeriyle çevrilirken robocop diye tabir edilen jandarmalar da bekledi. Salona girişte de güvenlik koridoru oluşturuldu. Duruşma salonu önünde toplanan ellerinde BDP yazılı pankartlar taşıyan grup, duruşma salonuna girmek istedi. Ancak içeride yer olmadığı için jandarma geçişlerine izin vermedi. Jandarmayla BDP'li grup arasında arbede yaşandı. Bir jandarmanın kaskının havada uçtuğu görüldü. Arbede bir süre daha devam etti. Gruba daha sonra duruşma salonunun bahçesinde beklemelerine isin verildi.