İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen duruşmada sanık avukatlarının, Kürtçe savunma, Kürtçe tercüman ve iddianamenin tamamının okunması yönündeki talepleri alındı.


Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Kürtçe savunma ve tercüman taleplerinin daha önce de değerlendirildiğini belirterek reddine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının 2 bin 401 sayfalık iddianamenin tamamının okunması yönündeki talebini ise kabul etti. Başkan Alçık iddianamenin tamamının iki TRT spikeri tarafından okunmasına devam edileceğini belirtti.


YENİ YARGI PAKETİ TALEPLERİ


Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları da yürürlüğe giren kamuoyunda, '3. Yargı Paketi' olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Deva Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun kapsamında bazı taleplerde bulundular. Avukat Feyzi Çelik, yeni yapılan yasal değişiklikle müvekkilleri hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesini talep etti. Sanıkların suçlarının örgüt propagandası ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında olduğunu söyleyen Çelik, bu kapsamda kovuşturmanın ertelenmesini ve müvekkilleri hakkında tahliye kararı verilmesini istedi. BDP eski İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı'nın avukatı Ümit Avcı da, iddianamede müvekkili hakkında 12 kez propaganda suçunu işlediğinin iddia edildiğini kaydetti. Avcı, yeni yasa kapsamında müvekkili hakkındaki davanın ertelenmesini ve müvekkilinin tahliyesini talep etti.


"KENDİM İÇİN KÜRTÇE TERCÜMAN İSTİYORUM"


Avukat Sinan Zincir ise Kürtçe tercüman talebinin reddedilmesine ilişkin söz alarak, "Biz sanıklara değil Kürtçe bilmeyen mahkeme heyeti için tercüman talep ediyoruz. Ben Türküm, müvekkillerimi iyi anlayamıyorum. Bu yüzden de kendime Kürtçe bilen bir tercüman istiyorum" dedi. Mahkeme Başkanı Alçık, yeni yasa yönündeki taleplerin yarın öğleden sonraki oturumda karara bağlanacağını belirterek iddianamenin kaldığı yerden okunmasına geçti. İddianamenin kaldığı 30. sayfadan iki TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunmasına devam ediliyor.


(BB)